Har mistet over halvparten av sine velgere

DRAMATISK: SV med partileder Kristin Halvorsen er i fritt fall på meningsmålene.

DRAMATISK: SV med partileder Kristin Halvorsen er i fritt fall på meningsmålene. Foto: (Montasje:Nettavisen/Scanpix)

SV har gått fra 12,5 til 4,5 prosent oppslutning de siste ti årene.

24.01.11 08:19

Dagens måling utført av Sentio viser en oppslutning på 4,5 prosent.

Ved stortingsvalget i 2001 hadde SV en oppslutning på 12,5 prosent. Toppnoteringen kom ved kommunevalget i 2003 med 13 prosents oppslutning. Deretter har oppslutningen rast ned til 8,8 prosent i 2005, 6,5 prosent i 2007 til stortingsvalget 2009 med 6,2 prosent.

Feil å skylde på regjeringssamarbeid
Frank Aarebrot mener det er feil å skylde på et feilslått regjeringssamarbeid.

- SV har mistet den dimensjonen de hadde tidligere med at de sa klarest nei til atomvåpen under den kalde krigen. De har prøvd å finne en ny kampsak i miljøpolitikken, men der er det flere partier som vil markere seg og dermed når ikke SV fram med sitt budskap, forklarer han.

- De har gått inn i regjering og her har de blitt tvunget til mange kompromisser. De har også en mye mindre frisk og pågående profil enn de hadde for 10 år siden, mener på sin side professor og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen.

Allikevel har det ikke bare gått galt for SV, selv om de ifølge Todal Jenssen har mange ikke-saker.

- Med det mener jeg at de sakene de vinner fram på er ofte saker hvor de sier nei til ting. Som for eksempel nei til oljeboring i Lofoten. SV har også forhindret Arbeiderpartiet fra å ta opp EU-spørsmålet. De har jo også sørget for vern av mange naturområder, understreker han.

Enkeltsaker
Det er ofte i enkeltsaker som for eksempel boikotten av Israel at SV har vært i vinden. Todal Jenssen mener det er vanskelig å si hvor mye disse har påvirket fallet.

- Mange av disse sakene hadde som hensikt å skape begeistring blant velgerne, men spørsmålet er heller om det var for lite for seint. De har kanskje vunnet på hjemmebane, men tapt i forhold til sine regjeringspartnere på bortebane, fortsetter han.

Veien videre
I fremtiden mener valgforskeren at SV bør bli mer tydelige på partiets prinsipielle standpunkt.

- Å tale med to stemmer er noe SV bør bli flinkere til å gjøre. Det vil si at de bør bli flinkere til å kommunisere hva som er regjeringens politikk og hva som er SVs politikk. De bør også skaffe seg andre kommunikasjonskanaler for å nå ut til velgerne med sin politikk og se om de kan bruke sosiale medier på en annen måte. De har rett og slett latt partiorganisasjonen forfalle.

Halvorsen: - Velgerne fortviler
Fredag kom SV-leder Kristin Halvorsen til sine egne på partiets landsstyremøte i Oslo sentrum. Til tross for krisemålingen, ble hun møtt av stående applaus fra sine partifeller.

- Jeg tror at mange av våre velgere var ganske fortvilet over at de ikke så noen utvei i saken om Maria Amelie. De syntes nok at det signalet som kom fra regjeringen var ganske kaldt, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Nettavisen om dagens meningsmåling.

Halvorsen påpeker at Sentio-målingen er tatt opp før dagens regelendring fra regjeringen i Amelie-saken, som åpner for at asylsøkere som har fått avslag på sin asylsøknad kan søke om arbeidsinnvandring.

- Denne målingen er tatt opp for noen dager siden, og nå ser velgerne at kombinasjonen av deres engasjement, og at vi har samarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å finne en løsning, gjør at det åpner seg en mulighet for Maria Amelie og andre i hennes situasjon til å få behandlet en arbeidstillatelse, sier hun.

- Men generelt så har jo resultatet for SV gått gradvis nedover fra 12,5 prosent, og dere har ligget på rundt seks prosent i snitt de siste årene. Dere har jo gått veldig mye ned. Hva tror du er grunnen til det?

- Jeg har bare ett mål med det jeg, og det er gjennom det å gjøre en jobb som velgerne er fornøyd med, få mer oppslutning rundt SV, sier SV-lederen.

Solhjell: - Ikke krisestemning
SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, konstaterer at dagens måling er for dårlig.

- Men det er snakk om bare en måling. SV har ligget rundt seks prosent i det siste, men det er ikke bra nok, sier Solhjell til Nettavisen.

- Er det krisestemning i SV?

- Nei, det er det ikke, sier Solhjell, og legger til:

- Meningsmålinger går opp og ned. Verre er det at Høyre og Fremskrittspartiet har ligget høyt på flere målinger, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag