Spiondømte Arne Treholt (68) uttrykker skuffelse etter at han torsdag for fjerde gang fikk avslag på sin begjæring om gjennoptakelse av spionsaken fra 1985.
- Avgjørelsen har fratatt meg den siste tillit jeg måtte ha til norsk rettsvesen, sier Treholt i en kommentar til Aftenposten.no.
Les også: Nei til gjenopptakelse av Treholt-saken
Hovedpersonen selv befant seg på Kypros da Gjennopptakelseskommisjonen for straffesaker kunngjorde sin avgjørelse. Han ble varslet for sent om pressekonferansen til å rekke til Norge.
- På grunnlag av det som det lagt fram av konkrete bevis, så er dette helt klart et gjenopptakelsesgrunnlag. Men når bukken settes til å passe havresekken, så går det gjerne slik det har gjort, sier Treholt til avisa.
Treholt sier han i samarbeid med advokat Harald Stabell har foretatt nye undersøkelser. Han vil også vurdere å bringe saken inn for Strasbourg-domstolen.
Det var 20. juni 1985 den tidligere embetsmannen Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet i 1992.
Treholt selv har hele tiden sagt at han ikke har vært spion og mener det ikke finnes bevis for dette.
I flere omganger har han og hans advokater søkt å få saken gjenopptatt. Høyesteretts kjæremålsutvalg satte en stopper for dette i 1988 og 1992. I 2008 sa også Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker at det ikke var grunnlag for å ta saken opp på nytt.
På en pressekonferanse etter avgjørelsen i 2008 sa Treholt at han ikke ville gjøre nye forsøk på å få saken gjenopptatt. Han forklarte det med den slitasjen saken har vært for ham, venner og familie gjennom alle disse årene.
- Jeg føler at vi nå står ved veis ende i denne saken. Jeg er ikke beredt til å utsette familien for nye påkjenninger, sa han.
Men i 2010 kom forfatterne av boka «Forfalskningen» med påstander om at det sentrale pengebeviset i Treholt-saken var konstruert i ettertid.
Det førte til at Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker 24. september 2010 besluttet å vurdere begjæringen om gjenopptakelse på nytt. Nå foreligger altså konklusjonen, og igjen blir Treholts ønske avvist.
Kommisjonens leder, Helen Sæter, sa det omstridte Fornebu-bildet om tapebiten på Treholts koffert, som står sentralt i boka «Forfalskningen», ikke kan tillegges vekt.
- Fornebu-bildet gir ingen støtte for påstandene om bevisjuks, sa Sæter da hun kommenterte det omtalte koffertbildet på pressekonferansen torsdag.
Les Ole Eikelands blogg: Hva er vi redd for i Treholt-saken?