RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har mobbekampanje med dokumentert effekt – blir ikke hørt

Jobber mot mobbing: Kjetil Hasselberg er har vært med å starte mobbeprogram og kartleggingsmetoder som i dag brukes på skoler i hele Norden. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)
Jobber mot mobbing: Kjetil Hasselberg er har vært med å starte mobbeprogram og kartleggingsmetoder som i dag brukes på skoler i hele Norden. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Sosiallærer og komiker Kjetil Hasselberg blir provosert når kunnskapsministeren sier han skal gjennomgå norsk mobbepolitikk.

Under tittelen «Kastrert mobbepolitikk» retter Hasselberg i en kronikk i dagens Romerikes Blad hard kritikk mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og Regjeringens mobbepolitikk.

Startet mobbeprogram

Komikeren og sosiallæreren fra Sørumsand har sammen med kollega Kjartan Eide startet mobbeprogrammet «Trivselsprogrammet» som i dag brukes av skoler i hele Norden. Han har også laget kartleggingsmetoden mot mobbing: «Snakk med meg».

Kritikken kommer etter kunnskapsministerens nylige uttalelse om den dårlige effekten av antimobbearbeidet i norsk skole.

– Store undersøkelser viser at myndighetenes mobbeprogrammer ikke virker. Hva skal de gjøre da? Jeg har en løsning, den koster ingen ting, men ingen i statsapparatet gidder å høre, sier Hasselberg, sosiallærer ved Sørumsand barneskole, oppgitt til Romerikes Blad.

Han karakteriserer mobbepolitikken som ei svær skute uten evne til å endre kurs.

Hasselberg mener han kan bevise at mobbingen falt som en stein på forsøksskolen der «Snakk med meg» ble benyttet, men hevder Utdanningsdirektoratet ikke har vist noen interesse.

Odin ble bare 13 år

I sommer skrev RB og Indre Akershus Blad om Odin Olsen Andersgård (13) fra Aurskog som tok sitt liv etter å ha blitt utsatt for mobbing på to skoler. I helgen hadde VG en stor dokumentar om saken. De har fått kunnskapsministeren på banen og Røe Isaksen varsler nå full gjennomgang av norsk mobbepolitikk.

– Det er ikke slik at vi i løpet av ett år kan legge fram noe som gjør slutt på all mobbing i skolen. Men vi kan se på alle programmene våre, hva som funker og ikke, sier Isaksen til VG.

Hasselberg kaller dette en fallitterklæring.

– Saken om Odin opprører meg. Skoleansatte opplever ting som disse teoretikerne ikke har fått med seg, sier Hasselberg, som fremdeles holder foredrag på skoler om antimobbing.

– Urimelig kritikk

Røe Isaksen mener det er urimelig å få kritikk for å ville finne ut av hva som fungerer eller ikke.

– Fasiten er at vi ikke har fått mobbetallene skikkelig ned. Trivselsprogrammet gjør en god jobb, men det er ikke slik at vi bare kan ha det på alle skoler, så blir mobbingen borte, sier kunnskapsministeren til Romerikes Blad.

I 2012 var sist Utdanningsdirektoratet vurderte antimobbeprogram og delte ut statsstøtte. Trivselsprogrammets søknad ble den gang avslått.

– Det er full mulighet for at programmet kan få støtte ved neste korsvei, men da må vi selvfølgelig gå grundig igjennom det. Det er viktig at vi ikke bare baserer på god vilje, men hva som faktisk fungerer, understreker sier Røe Isaksen.

Les flere saker fra rb.no her!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere