RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Har moralen tatt ferie på Stortinget?

Sist oppdatert:
Stortinget har 70 dagers sommerferie. Men dagen før de dro på ferie, sikret de seg dobbelt så mange gratisturer hjem.

Både god lønn, landets beste pensjonsordning og lukrative frynesgoder er virkeligheten for de 169 stortingsrepresentantene.

I dag avslører VG at Stortinget klokken 03.20 på natten før Stortinget ble oppløst og gikk fra hverandre i juni, vedtok å gi seg selv dobbelt så mange gratis hjemreiser.

«Representanter med barn i alderen null til 19 år boende på hjemstedet, får dekket inntil to hjemreiser per uke», heter det i den nye regelen som gjelder fra når Stortinget kommer sammen igjen i oktober.

To hjemreiser i uken og 70 dagers sommerferie høres ut som en gullordning i forhold til andre pendlere.

Men Stortinget har også svært lukrative diettordninger: Alle på Stortinget mottar diett 330 dager i året, uansett om de er på reise eller ei. Og de som bor mer enn fire mil fra Stortinget, får 182 kroner dagen (resten får «bare» 78 kroner).

Til overmål sikrer mange av dem seg dobbel diett når de er på reiser borte fra Stortinget: De mottar altså matpenger for å være i Oslo, og ekstra matpenger for ikke å være i Oslo - samtidig!

- Det skurrer litt, innrømmer SVs Inge Ryan overfor VG.

Skurrer litt?

Selv fikk Ryan 120.000 kroner i diett på halvannet år - og han er langtfra den eneste som håver inn titusener av kroner.

I alt betalte Stortinget i fjor ut 8,5 millioner kroner i diettpenger, og nesten halvparten av pengene gikk til diett i ferier og helger, viser VGs utregning.

Diett i helger og ferie - når representantene har gratis hjemreise?

Dette skurrer ikke bare, det nærmer seg rent juks og i verste fall ekstralønn som burde vært beskattet.

Hensikten med diettgodtgjørelse er å kompensere folk for ekstrakostnader de får i jobben.

Å gi folk full diett når de bor kun 40 kilometer fra Stortinget, er i seg selv urimelig. Dette er vanlig reiseavstand for mange hundre tusen arbeidstakere i hovedstadsområdet hver eneste dag - og de får selvsagt ikke fem øre i diett for en slik reiseavstand.

Å skrive reiseregninger og kreve dobbel diett de er på reiser, burde fått alarmklokkene til å ringe for våre fremste folkevalgte.

Hvis det ikke umiddelbart ryddes opp i diettgildet, så får vi en ny sak hvor Stortinget fremstår som en samlig pamper som bevilger seg selv urimelig gode ordninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere