Gå til sidens hovedinnhold

Har møtt Maria Ressa flere ganger: - Hun er helt enestående

- Jeg føler en veldig lettelse, sier Kjersti Løken Stavrum om at Maria Ressa får fredsprisen.

- Hun er så uredd. Jeg har i flere år vært bekymret for henne, og nå føler jeg en veldig lettelse.

Det sier Kjersti Løken Stavrum, tidligere redaktør og journalist og nå styreleder i den norske avdelingen av PEN-stiftelsen, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

Stavrum møtte Ressa første gang på en konferanse i 2017 og har siden holdt kontakt med henne og møtt henne ved flere anledninger.

- Hun er helt enestående. Hun er en ekstremt dyktig og erfaren journalist og var korrespondent for CNN i Sørøst-Asia. Så etablerte hun nettavisen Rappler, som er en moderne og innotativ mediebedrift. På Filippinene har hun opplevd trusler og trakassering i mange år.

Les også: Marie Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris for 2021

- Hun har vært utsatt for trakassering fra myndighetene. I Dutertes lovløse samfunn har det kostet å forsvare ytringsfriheten, sier Kjersti Løken Stavrum og sier hun håper den oppmerksomheten Ressa nå får med fredsprisen skal gjøre det lettere for henne å fortsette sitt arbeid og sitt engasjement for journalistikken og det frie ord.

Maria Ressa får fredsprisen sammen med den russiske journalistenn og redaktøren Dmitrij Muratov. Kjersti Løken Stavrum sier de begge er verdige vinnere.

Konkurranse: Vinn iPhone 13 Pro