Gå til sidens hovedinnhold

Har nektet å betale bompenger i halvannet år

- Jeg vil ikke være med på dette lenger. Vi er blitt fanger i eget land, sier bompengenekter Freddy Voldstad.

Tirsdag møtte brukthandler Freddy Voldstad (61) i Tønsberg tingrett stevnet etter å ha latt regningene fra bompengeselskapet ligge.

- Jeg vil ikke betale. Jeg er generelt imot bompenger. Det er bare udugelige politikere som gjør at vi har kommet i denne situasjonen, sa han til Nettavisen i forkant.

Voldstad sier til NRK Østafjells at han mener bompengeinnkrevingen er urettferdig og at et EU-direktiv sier det skal være en alternativ avgiftsfri vei i tillegg til bomveien.

Vet ikke hvor mye han skylder
Voldstad sier han ikke er sikker på hvor mye penger han skylder.

- Det er snakk om mange krav. Dette kravet gjelder 15.000 kroner, men i alt er det nok snakk om rundt 50.000, sier han.

- NRK meldte at du ikke har betalt bomavgifter på åtte år?

- Nei, det er feil. Det er snakk om halvannet år.

Av prinsipp åpner han ikke konvoluttene som kommer fra bompengeselskapet og inkassoselskapene. Han har i stedet stilt ut regningsbunken i bruktbutikken sin.

Møter uten advokat
- Møter du med advokat?

- Nei, jeg tar dette selv. Jeg mener bompengeinnkrevingen ikke er fundamentert i noen lov. Det er bare spissfindigheter. Det er ikke et land i verden som sperrer sine innbyggere inne på denne måten, sier han.

I Tønsberg ble det for noen år siden satt opp en bompengering rundt byen. Voldstad bor på Nøtterøy utenfor bomringen og har mange passeringer til og fra jobben i bruktbutikken i sentrum. Men han ignorerer altså bompengekravene glatt og har tenkt å fortsette med det.

- Vi som bor på Tjøme og Nøtterøy har ikke fått noe igjen for pengene heller. Det er ikke gjort noe på den veien på 49 år, sier han.

Ifølge Voldstad er det mange som har uttrykt sympati med hans sivile ulydighet.

- Men ingen tør å gjøre som meg. Hadde vi vært flere, måtte de ha rigget bomstasjonene ned igjen, sier han.

Vil ta saken videre
Etter møtet i tingretten sier Voldstad at han er forberedt på ta saken videre og at han kan bli nødt til å møte i Oslo tingrett med staten som motpart.

- De prinsippielle sidene av saken og dette med EU-direktivet fikk jeg ikke ta opp i Tønsberg tingrett. Der fikk jeg legge fram argumentene om nytteprinsippet, at man skal ha noe igjen for pengene.

- Du er villig til å ta saken videre?

- Ja, dette kan jeg holde på med livet ut.

- Uvanlig sak
Administrerende direktør Sigmund Aasly sier til NRK at det er uvanlig at slike saker havner i retten.

- Så vidt jeg husker er det første gang vi må møte i tingretten i forbindelse med et krav om betaling av bompenger, uttaler han.

Dette er bomringen i Tønsberg

Bomringen i Tønsberg består av seks bomstasjoner. Det er innkreving i én retning, inn mot sentrum, hele døgnet, alle dager. Uten rabatt koster passering 15 kroner. Med AutoPASS-avtale og forskuddsbetaling kan du få 30, 40 eller 50 prosent rabatt.

Bompengeselskapet Tønsberg Hovedvegfinans AS eies av Vestfold fylkeskommune (50 prosent), Tønsberg kommune (29 prosent), Nøtterøy kommune (17 prosent) og Tjøme kommune (4 prosent).

Tønsberg Hovedvegfinans står for delfinansering av utbyggingen av den såkalte Tønsbergpakken fase 1. Rundt 95 prosent av utbyggingskostnadene skal dekkes inn via bompenger.

Selskapet Vegfinans AS står for ledelse og administrasjon.

(Kilde: Tønsberg Hovedvegfinans)

Dette mener leserne
Nettavisens sak om Freddy Voldstads bompengenekt utløste stort engasjement i kommentarfeltet og på sosiale medier.

«Dette burde absolutt spre seg, men er vi tøffe nok i dette landet til å stå imot bompengekåtskapen til politikere?», skriver Odd fra Øystese på Facebook.

«Helt enig i hans motstand mot bompenger, men det er sannsynligvis en håpløs kamp som han kommer til å tape», skriver Knut-Erik fra Gratangen.

«Dette må da koste dyrt? Purringer og inkassokrav blir mye dyrere i lengden...» skriver Sølvi bosatt på Skedsmokorset.

«EU har flere ganger sagt at den norske bompengesituasjonen ikke er lovlig», skriver Christoffer fra Stavanger.

«Det er ikke et land i verden som sperrer sine innbyggere inne på denne måten, sier han. Lurer på hvor mye av verden denne mannen egentlig har sett? Har da vært i land hvor bompengeavgiftene for å komme fra A til B er vesentlig større enn i Norge! Ta en tur fra Miami til Orlando i bil», skriver Steinar fra Fagerstrand.

Kommentarer til denne saken