*Nettavisen* Nyheter.

Har noen av dine Facebook-statuser havnet her?

Foto: Skjermdump/montasje(Nettavisen)

Denne gruppen henger ut idiotiske statusoppdateringer, og debattinnlegg i tabloidaviser for å «bekjempe» dem.

24.07.12 20:40

På Facebook beskriver gruppen med de hemmelige grunnleggerene seg slik:

«Her blir Facebook-statuser og debattinnlegg fra tabloidaviser lagt ut for bespottelse med forankring i visjonen om et forebyggende tiltak, som skal gjøre dagen på internett mer overkommelig for enkeltindividet.»

Med 6483 følgere renner det daglig inn tips fra folk som irriterer seg eller morer seg over det de oppfatter som dumme, irriterende eller lite gjennomtenkte statuser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump(Nettavisen)

«e så lei mæ, e itj vits å spør ka som har skjedd.....»
Noen eksempler som er lagt ut til spott og spe er:

«Gøy igår, angst idag. Til ho som har bilde av tissen min: isje legg det ut. — på Malakoff»

«Lillegutt slo hodet i asfalten i dag. Kjøpt meg nye sko.» , og den klassiske:

«fy faen så lei mæ :( e itj vits å spør ka som har skjedd.....»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump(Nettavisen)

Dårlig humor og hevngjerrige fjortissjenter
Grunnleggerne av Kontrollorganet, som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller at de innsendte bidragene har økt i takt med medlemstallet, og at det er cirka en halv prosent av medlemstallet som sender inn bidrag hver dag.

- Det mest interessante med de innsendte bidragene, er at halvparten av dem ligger på samme humoristiske nivå som en gjennomsnittlig Kristian Valen-sketsj. Noe som forteller oss at enten har folk flest usannsynlig dårlig humor, eller så er halvparten av bidragene sendt inn av hevngjerrige fjortenårige jenter, sier en av gruppe-grunnleggerne til Nettavisen.

- Eksponeringsbehovet har tatt over
Gruppen startet først som en intern greie, men har de siste ukene eksplodert.

- Siden er ment som en advarsel om hvor offentlig alt man legger ut på internett er, men hovedsaklig handler det jo bare om hvor jævlig morsomt det er når folk ikke har skjønt akkurat det. Eksponeringsbehovet har tatt over for hensyn til privatlivet, til stor underholdning for de oppmøtte. I tillegg er det noen av statusene vi legger ut som har meninger og holdninger som vi føler er viktige å holde opp mot lyset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump(Nettavisen)

- Enkelte blir dødelig fornærmet
Med tanke på personvern, velger gruppa å anonymisere dem som har skrevet statusene, og de som har kommentert dem i etterkant.

- Som alle vet, så er det å motta positiv tilbakemelding på internett umulig. Men folk flest liker tydeligvis å føle seg smartere enn andre mennesker. Alle synes det er morsomt å le av andres statuser og skrive nedlatende kommentarer, helt til deres egen status blir postet. Da blir de dødelig fornærmet, helt blottet for evne til å innse dobbeltmoralen.

De har enda til gode å bli konfrontert med en av «eierene» til statusene han har publisert.

- Det virker som de fleste som vi poster statusene til ikke har funnet frem til siden vår så langt, eventuelt at de er smarte nok til å holde kjeft. De få gangene noen har kontaktet oss per mail om en spesifikk status, så har vi ettergått ønskene deres. Kontrollorganet har utfylt sin rolle, en haug folk har hatt det morsomt på deres bekostning. Vi er ikke sadister heller. Bare litt.

Sjekk ut Facebook-gruppen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.