Gå til sidens hovedinnhold

- Har nok uran til én atombombe

Iran kan i prinsippet utvikle en Hiroshima-bombe i løpet av måneder.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slo fast i en rapport denne uken at Iran har anriket 630 kilo uran.

Les rapporten her.

Uranet er lavanriket og kan derfor kun brukes som brensel til kjernekraftverk.

- Dette uranet vil imidlertid i prinsippet kunne anrikes videre til våpenkvalitet, og i en mengde som er tilstrekkelig til cirka ett kjernevåpen i løpet av noen få måneder, dersom Iran skulle ønske det, sier forsker Halvor Klippe ved Forsvarets forskningsinstitutt til Nettavisen.

Amerikanske etterretningsbyråer har anslått at Iran kan være i stand til å lage en atombombe mellom 2009 og 2015. Men Kippe mener det skal godt gjøres for at dette vil gå upåaktet hen.

- Men det er viktig å understreke at dette ikke lar seg gjøre uten at det blir oppdaget av IAEAs omfattende overvåkingsprosedyrer og målinger i anrikningsanlegget i Natanz, sier han.

Utelukker ikke militæraksjoner
USAs påtroppende president Barack Obama har sagt han vil inngå dialog med Iran når det gjelder det omstridte atomprogrammet. Men Obama utelukker ikke bruk av militærmakt dersom Iran fortsetter i en retning som tyder på at de vil gå til anskaffelse av atomvåpen.

Derimot hersker det tvil om Iran sitter på den nødvendige teknologien til å utvikle kjernevåpen.

- Vi vet ingenting sikkert om Iran i det hele tatt har en ferdig kjernevåpendesign, men vi vet at Iran kjøpte anrikningsteknologien sin fra et svartebørsnettverk, som også har tilbudt relativt moderne kjernevåpendesign av pakistansk opprinnelse, sier Kippe.

(Artikkelen fortsetter under).

Kippe understreker at det er en allmenn oppfatning at det kreves mindre av en stat for å skaffe våpendesignet enn det er å produsere uran eller plutonium som er av våpenkvalitet. Videre mener han det er en sannsynlighet for at landet allerede har fått tak i kjernevåpendesign.

- Men dette har vi ingen beviser for, sier han.

Dersom Iran skulle ønske å utvikle et kjernevåpen, vil det være nærliggende å tro at de sikter seg inn på en bombe av samme sprengstyrke som Hiroshima eller Nagasaki. Det vil si en størrelsesorden på mellom 10 og 30 kilotonn.

Mangelfull rapportering
USA og flere land i Vesten frykter at motivet bak Irans atomprogram er å utvikle atomvåpen. En av årsakene til dette er at landet har tidligere vist liten samarbeidsvilje overfor IAEA.

- På grunn av landets mangelfulle rapportering av sentrale kjernefysiske aktiviteter i fortiden, samt påstander om at de hadde et hemmelig program for kjernevåpendesign fram til høsten 2003, gjør at mange frykter at Iran på et senere tidspunkt vil innrette anleggene sine mot militære formål, altså produksjon av våpenran. Men det vil ikke la seg gjøre under dagens inspeksjonsregime, understreker Kippe.

Iran hevder selv at dette er ren vestlig propaganda og hevder de har kun fredelige formål med det kjernefysiske programmet.

- Må ikke undervurdere Iran
Utenriksminister Jonas Gahr Støre skrev i en kronikk i Klassekampen torsdag at verden må øke oppmerksomheten rundt atomnedrustning. Utenriksministeren understrekte faren for å undervurdere Irans og Nord-Koreas eventuelle ambisjoner om anskaffelse av atomvåpen.

- Vi må ikke undervurdere betydningen av at Iran, Nord-Korea eller andre stater ønsker seg atomvåpen eller de nødvendige forutsetninger for å fremstille slike våpen. Over 40 land har i dag nødvendig teknologi for å skaffe seg slike våpen, noen i løpet av kort tid, noen på lengre sikt. Faren for en dominoeffekt er reell, skriver Støre.

- Iran og Nord-Korea må ikke få lov til å sette farlige presedenser. Flere land i Midtøsten har indikert interesse for å skaffe seg eller videreutvikle kjernefysisk teknologi. Det hersker uklarhet om Syrias intensjoner på dette området, fortsetter utenriksministeren.

Les kronikken i sin helhet her (ekstern lenke).

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken