*Nettavisen* Nyheter.

Har observert oljesøl - sender redningsskip til området

MØTER PÅRØRENDE: Malaysias statsminister Najib Razak ankommer stedet hvor pårørende til de savnede om bord på Flight MH370 er samlet på Kuala Lumpur International Airport.

MØTER PÅRØRENDE: Malaysias statsminister Najib Razak ankommer stedet hvor pårørende til de savnede om bord på Flight MH370 er samlet på Kuala Lumpur International Airport. Foto: Samsul Said (Reuters)

Det savnede flyet var involvert i en bakkekrasj i 2012.

08.03.14 17:58

Passasjerfly med 239 mennesker om bord forsvunnet over Sør-Kinahavet.

Det er observert mistenkelig oljesøl utenfor sørkysten av Vietnam, der store mannskaper leter etter et forsvunnet passasjerfly.

Oljesølet ble observert 150 kilometer fra øya Thou Chu og et annet 190 kilometer fra det sørligste punktet på Vietnams fastland.

– Oljesølet var mistenkelig, men flyet kunne ikke fly lavere. Vi sender redningsskip til området, opplyser Vietnams visetransportminister Pham Quy Chu.

Da var det gått over et halvt døgn siden flyet skulle ha landet i Beijing.

Kort tid tidligere hadde Malaysias statsminister Najib Razak fortalt at det ikke var noen tegn til flyet som forsvant med 239 mennesker om bord.

Stjålne pass på passasjerlista
En østerriker og en italiener som sto på passasjerlista, var ikke med om bord i det savnede malaysiske flyet. Passene deres er tidligere meldt stjålet.

– Vår ambassade fikk informasjon om at det var en østerriker om bord. Det kom fra passasjerlisten til Malaysia Airlines. Etter en gjennomgang i våre systemer, viste det seg at det dreier seg om et stjålet pass, sier en talsmann for det østerrikske utenriksdepartementet.

Politiet oppsøkte vedkommende hjemme og fant ham der i god behold. Mannens pass var blitt stjålet under en reise til Thailand for to år siden.

Det samme gjelder en italiener som sto på passasjerlista. 37-åringens pass ble stjålet i Thailand i august i fjor, ifølge avisa Corriere della Sera. Det var ingen italienere om bord i flyet, opplyser Italias utenriksdepartement.

Fortvilet

På flyplassen i Kuala Lumpur har engstelige pårørende samlet seg, men de må fortvilet godta at det er lite informasjon å få. En gråtende kvinne haster forbi journalistene og forsøker å skjule ansiktet bak et spedbarn hun har i armene.

Flyet av typen Boeing 777 fra Malaysian Airlines var på vei fra den malaysiske hovedstaden til Kinas hovedstad Beijing da det forsvant sør for Vietnam.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andy Wong (Ap / NTB Scanpix)


Fire malaysiske marinefartøy deltar i letingen, men også Singapore og Filippinene bidrar i aksjonen i tillegg til Vietnam.

Radarkontakten med flyet forsvant to timer etter avgang. Flyet skulle ha landet før midnatt fredag norsk tid.

Styrtet?

En talsmann for Vietnams redningstjeneste, generalløytnant Pham Hoai Giang, sa lørdag at flyet hadde styrtet, og ikke lenger hadde status som savnet. Malaysias transportminister Hishamuddin Hussein sier imidlertid at de må få opplysningene bekreftet.

– Vi gjør alt som står i vår makt for å lokalisere flyet, sa han.

Flyselskapet samarbeider med myndighetene og redningstjenestene, sier selskapets sjef Ahmad Jauhari Yahya.

– Vi tenker og ber for både passasjerer, mannskap og deres familier, sa han

Krasjet før
Det samme flyet som nå er savnet, var involvert i en annen hendelse i august i 2012.

Flyet krasjet med et annet fly på bakken på flyplassen Shanghai Pudong i Kina.

Det førte til at vingtuppen ble revet av, kommer det fram i en rapport publisert av den franske havarikommisjonen, skriver Dagbladet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette bildet fra 10. august 2012 viser skaden på vingetuppen etter en krasj med et annet fly på rullebanen. Det samme flyet er nå savnet. Foto: (Ap / NTB Scanpix)

Fra 14 land

Ifølge flyselskapets Facebook-side var det 227 passasjerer, inkludert to spedbarn, og et mannskap på tolv på flyet. Det var passasjerer fra 14 forskjellige land om bord.

Ifølge selskapet var 153 av passasjerene kinesere. Det skulle vært flere, men to kom for sent og mistet flyet.

Ellers var det 38 malaysiere, 12 indonesiere, 7 australiere samt passasjerer fra blant andre USA, Frankrike, Ukraina Det var ingen nordmenn om bord, bekrefter Utenriksdepartementet overfor NRK.

Skjedde brått?

Turen mellom Kuala Lumpur og Beijing tar normalt seks timer, og flyet hadde kun drivstoff for sju og en halv time i lufta.

Den pensjonerte flykapteinen Jim Tilmon sier til CNN at han frykter at det har skjedd en plutselig katastrofe siden ingen åpenbart har hatt tid til å sende nødmelding. Nye, avanserte fly har alle mulige backupsystemer.

Flyselskapet har opplyst at kapteinen var relativt erfaren, men at annenflygeren er nyere i tjenesten.

Trygt fly, trygt selskap

Malaysia Airlines er et av Asias største flyselskap som hovedsakelig flyr i Asia, men også har ruter til Europa, Midtøsten, Australia og Nord-Amerika. Det er et trygt selskap som har hatt få uhell.

Boeing 777 er også en svært trygg flytype som har hatt få uhell siden den første flygningen i 1994.

Malaysia Airlines' siste ulykke var da et Twin Otter-fly tilhørende datterselskapet MASwings styrtet under landing på Borneo i oktober i fjor. Annenflygeren og en passasjer omkom. (©NTB)

Mer om Flight MH370 på Nettavisens livestudio

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ FLYPLASSEN I KUALA LUMPUR: La oss be for Flight MH370, står det på en skjerm på flyplassen i Kuala Lumpur. Flyet fra Malaysia Airlines forsvant på vei til Beijing. Foto: Lai Seng Sin (AP)


Artikkelen fortsetter under livevinduet

Se kart over Tho Chu-øya

Klikk på bildet for å forstørre.

THO CHU: En vietnamesisk admiral sier flyet «kan ha styrtet» i havet ved Tho Chu-øya, vel 200 kilometer fra kysten av øya. Foto: Faksimile (Google Map)


Klikk på bildet for å forstørre.

BOEING 777: Et arkivbilde viser et Boeing 777-200-fly fra Malaysia Airport i Narita, nær Tokyo. Det er et fly av denne typen som nå er savnet. Foto: (AP/Kyodo News)


Fakta om Flight MH370

* Malaysia Airlines er et av Asias største flyselskap

* Flight MH370 var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing

* Flyet har 227 passasjerer, inkludert to spedbarn, fra 13 nasjoner og tolv besetningsmedlemmer

* 158 av passasjerene er kinesiske

* Flyet tok av klokka 0.55 lørdag (17.55 fredag norsk tid) og skulle landet i Beijing klokka 6.30 (23.30 fredag).

* Det forsvant fra radaren klokka 2.40 (19.40 norsk tid)

* Malaysia Airlines har bare hatt tre ulykker siden 1970, en i fjor da to personer døde, en i 1995 da 34 omkom og en i 1977 da 100 personer mistet livet

* Flyet er et Boeing 777-200, som kan ta fra 314 til 440 passasjerer

* Boeing 777 har vært utsatt for svært få ulykker siden den første flygningen i 1994

* Den eneste ulykken med omkomne var da et Asiana-fly styrtet ved landing i San Francisco i juli 2013 og tre personer mistet livet (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.