*Nettavisen* Nyheter.

Har omringet politihovedkvarter

TRAPPER OPP AKSJONENE: Opposisjonslederen Suthep Thaugsuban hytter med neven utenfor lokalene til politiets spesialenhet DSI onsdag. Foto: Pornchai Kittiwongsakul (AFP)

- Vi skal få slutt på Thaksin-regimet, skrev opposisjonslederen på Facebook.

27.11.13 14:43

BANGKOK (NTB-DPA-AFP): Hovedkvarteret til Thailands sentralpoliti er evakuert etter at over 1.000 demonstranter har omringet bygget. Massedemonstrasjonene mot myndighetene i landet fortsetter for fullt.

Evakueringen skjedde onsdag etter at tusener av demonstranter tidligere på dagen marsjerte mot andre departementsbygninger i Bangkok som ledd i forsøket på å styrte Thailands regjering.

Departementet for spesialetterforskning, DSI, tilsvarer det amerikanske FBI og holder til i et regjeringskompleks som også omfatter skattedirektoratet, innvandringsmyndighetene og landrettigheter.

TWITTER: Følg livetvitringen om hendelsene i Bangkok lenger ned i saken.

Det var DSI som nylig siktet protestleder og tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban for den rollen han spilte da over 90 personer mistet livet i et militært oppgjør med tilhengere av den tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, den nåværende statsministerens bror i 2010.

Flere departementer
Demonstrantene, som ledes av Suthep Thaugsuban, har siden mandag okkupert finansdepartementet, og tirsdag ble også tre andre departementer satt ut av spill – turistdepartementet, landbruksdepartementet og transportdepartementet.

Onsdag er planen å utvide aksjonen ved å omringe arbeidsdepartementet, industridepartementet, forskningsdepartementet, handelsdepartementet og helsedepartementet.

«I dag ber jeg folk om å møte opp i enda større antall», skriver Suthep på Facebook. «Vi skal få slutt på Thaksin-regimet», skriver han.

Thaksin er hovedfienden
Suthep har tidligere vært en lederfigur i opposisjonspartiet Demokratene, men har nå trukket seg fra nasjonalforsamlingen for å lede demonstrasjonene mot statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering.

Yingluck er søsteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nå er i eksil. Demonstrantene mener det fortsatt er Thaksin som i praksis styrer landet.

Suthep har varslet at han vil fortsette protestaksjonene selv om Yingluck går av og nasjonalforsamlingen blir oppløst. Det har fått flere til å beskylde ham for å planlegge et statskupp.

- Hvis det ikke blir et militærkupp, så blir det et folkekupp, sier utdanningsminister Chaturon Chaisaeng.

det har vært 18 militærkupp i Thailand siden den eneveldige monarken ble styrtet i 1932. Det foreløpig siste kuppet fant sted i 2006 da Thaksin ble styrtet.

Tviler på militærkupp
Eksperter mener imidlertid det er usannsynlig at hæren vil gripe inn denne gangen med mindre det oppstår voldelige opptøyer. Det skyldes den kraftige internasjonale fordømmelsen det forrige kuppet ble møtt med.

Demonstrasjonene som nå pågår, har hittil i all hovedsak vært fredelige.

Suthep selv leder nå demonstrasjonene fra et kontor i det okkuperte finansdepartementet. Han krever nå at en regjering bestående av byråkrater må overta styringen av landet og gir klare signaler om at han er villig til å sette det demokratiske systemet til side.

- Hvis vi river ned Thaksin-regimet, kan vi opprette folkeråd med folk fra alle sektorer. Da kan vi la folkerådene plukke ut gode folk til regjeringen, foreslo han tirsdag. (©NTB)

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.