Funnet er gjort i Weddelhavet nærheten av isbremmen (tykt lag med is som strømmer fra land og strekker seg ut i sjøen over kontinentalsokkelen, journ.anm.) Filchner-Ronne i Antarktis. Dette er den nest største isbremmen på sørpolen.

Forskere fra Alfred Wegener instituttet i Tyskland har utforsket området med isbryter siden 80-tallet. At Sørishavet er et velkjent yngleplass for fisk, er velkjent.

Les også: Oppdagelse på Antarktis forbløffer forskerne: Skal ikke være fysisk mulig

I februar 2021 filmet forskningsskipet «Polarstern» i et område i Weddellhavet, med et kamerasystem som slepes bak skipet, og oppdaget en gedigen yngleplassen for arten «Neopagetopsis ionah» alias «Jonahs isfisk».

I området hadde fisk lagt egg i små reder. «Jonahs isfisk» graver et lite hull i havbunnen og legger eggene i disse hullene. Det var ett til to reder per kvadratmeter over et område på størrelse med øya Malta. Disse redene lå på havbunnen, 535 til 420 meter under havoverflaten.

Les også: Gigantisk isfjell har skjult et økosystem i Antarktis i tusenvis av år

Forskerteamet, ledet av Autun Purser fra Alfred Wegener instituttet i Tyskland har nå offentliggjort en artikkel om funnet i forskningstidskriftet Current Biology

- Det er utrolig fascinerende at en så stor gyteplass for fisk i Weddellhavet som til nå har vært helt ukjent, sier Autun Purser ifølge forskningsnettstedet EurekAlert!