Gå til sidens hovedinnhold

Har planene klare for Tøyen

Sentrale aktører fra Gamle Oslos kulturaena samlet seg nylig i Det Åpne Teater for å diskuterere Tøyens kulturelle framtid.

TØYEN: Gamle Oslos mangfoldige kulturtilbud strekker seg fra den påbegynte Bjørvikaoperaen via Middelalderparken, de naturhistoriske museene, Botanisk hage, og til Klosterenga skulpturpark. Tross et glimrende kulturtilbud, venter flere påbegynte prosjekter på fullførelse, grunnet pengemangel og skiftende politiske prioriteringer.
Østkantens Vigelandspark
Blant annet foreligger det planer for et større veksthus ved Botanisk hage og en videreføring av Klosterenga skulpturpark.
Skulptør Bård Breivik, som har laget skulpturene i Klosterenga, etterlyste større kontuinitet i satsingen på skulpturparken.
Vi kan ikke være avhengige av hvilken vind som blåser gjennom Rådhuset. Vi trenger noen som kan holde i prosjektet, sa Breivik.
Han presenterte ideer for videreutvikling av miljøbyen Gamle Oslo, som kun er delvis realisert.
Elen Roaldset, direktør ved Naturhistorisk museum, la på sin side fram planer for Botanisk opplevelsessenter. Et glasshus av et veksthus bygget over og under bakken skal huse eksotiske planter og framstå som et vakkert innslag i Tøyenlandskapet. Det trengs også midler til å bevare Tøyen hovedgård. Prosjektene har foreløpig ingen tidsplan, men planlegges delvis finansiert av private sponsorer.
Middelaldermuseum
Da byrådet mest sannsynlig bevilger 50 millioner kroner til etablering av middelaldermuseum i Lokomotivverkstedet ved middelalderparken, er et av leddene i sikret. Lokalhistoriker Leif Gjerland er en av pådriverne for satsing på bevaring av Gamle Oslos fortidsminner.
Vi har ønsket et middelaldermuseum lenge. At utopien om et vannspeil ble realisert før museumet, viser hvor tilfeldig politikken er, sa han.
Leder i bystyrets kultur- og utdanningskomité Kari Pahle (SV) var svært begeistret over planene. Nå vil hun fokusere på å gjøre Tøyen til et satsingsområde.
Dette er et prosjekt som må gå over flere år. Vi sitter her på en fantastisk visjon for Oslo og Norge, her på Tøyen. Det er viktig å benytte seg av kontakter, og ta et møte med byrådslederen. Det som er bra er at nå ligger det penger inni dette, sa Kari Pahle.
Vi sitter på en fantastisk visjon for Oslo og Norge, her på Tøyen
Kari Pahle (SV)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua