Mandag ettermiddag ble det kjent at det kom 1242 asylsøkere til Norge i forrige uke. En økning på 452 fra uken før.

UDI har utlyst fem anbudskonkurranser med til sammen 7500 mottaksplasser i Vest, Midt-Norge, Sør, Indre Østland og Nord (Oslo og Akershus er utenom). Målet er at hvert mottak skal kunne huse 120 til 200 beboere, noe som vil si mellom 35 og 60 nye asylmottak rundt om i landet.

Vil starte opp på nytt i Stavanger

Hero er en av landets største drivere av asylmottak i landet. De opplever stor pågang og engasjement i debatten om å ta inn asylsøkere til Norge

- Vi opplever at svært mange nå er engasjert i flyktningenes skjebne og forstår at det trengs en rask og stor oppbygging av mottakskapasitet. Hero Norge får mange henvendelser hver dag fra folk som har bygg og ønsker å samarbeid med oss for å ta godt imot og gi trygg innkvartering. Det samme engasjementet finnes over hele landet, sier Tor Brekke, administrerende direktør i Hero til Nettavisen.

Han forteller at Hero har planer for 15-20 nye asylmottak.

- Hvor i landet jobber dere med nye mottak?

- Det er viktig for oss å gå de nødvendige rundene med kommuner og samarbeidspartnere, før det kan være aktuelt å kunngjøre hvor vi planlegger mottak. Men vi håper blant annet å kunne komme i gang igjen i Stavanger, hvor vi drev mottak inntil i fjor. det ble lagt ned fordi UDI ikke trengte så mange mottaksplasser.

Les også: - Offentlige asylmottak hadde blitt mye dyrere

- Det kommer nå så mange asylsøkere at UDI må øke mottakskapasitet hver uke med midlertidige løsninger i påvente av ordinære anbudsbaserte etableringer. Hero har valgt å gjøre en jobb for at asylsøkere skal bli tatt godt imot også i midlertidig innkvartering, sier Brekke.

- Må ha tak over hodet nå

Midlertidige løsninger kan komme i drift på under én uke.

- Vi kan etablere nye mottak raskt, og akuttinnkvartering som UDI nå trenger i tidlig transittfase starter vanligvis i løpet av få dager. Nå handler det rett og slett om å skaffe tak over hodet på folk, så de slipper å sove ute. Siden vi har kommet til siste delen av september må folk ha tak over hodet. I land som Italia, Hellas og til dels Ungarn kan de være ute litt lengre enn her.

Hero har skaffet midlertidige løsninger blant annet på Trysil hotell og Gran Hotel Bolkesjø.

Les også: 13.000 i norske asylmottak - 8.000 skulle ikke vært der

- I utgangspunktet har dette innkvarteringstilbud mye til felles med hotelldrift, så det er naturlig å se på slike løsninger først. Nå er det snakk om lite tjenesteinnhold bort i fra en seng og tre måltider om dagen. Blir botiden lengre må vi se på andre løsninger, sier Tor Brekke til Nettavisen.

Skal bo i militærleir

Mandag kom det frem at opp mot 250 flyktninger skal innkvarteres midlertidig på Heistadmoen militærleir ved Kongsberg fra mandag.

Forsvaret har fortsatt stor virksomhet på området, men en del av leiren er skilt av med gjerde, og det er her et eiendomsselskap skal drive midlertidig mottak på kontrakt for Utlendingsdirektoratet (UDI).

Når det gjelder mer permanente asylmottak Hero altså planer om 15-20 nye mottak. For disse ordinære mottakene tar det vanligvis to til tre måneder før oppstart.