RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har rykket ut 87 ganger for å redde jente

Foto: Inger Lene O. Steen (Østlandsposten)
Sist oppdatert:
Politiet slår alarm etter gjentatte redningsaksjoner for å hjelpe ei mindreårig jente i Larvik som setter seg i svært farlige situasjoner

Siden 2011 har politiet i Larvik loggført 87 meldinger om ei mindreårig jente som utsetter seg selv for stor fare. De har gjentatte ganger skrevet brev til fylkeslegen og varslet, skriver Østlands-Posten.

Tirsdag toppet det seg med to hendelser i Lågen på formiddagen. Da ble jenta først reddet av privatpersoner, før brannmenn kom jenta til unnsetning på isen noen timer senere. Politiet er sjokkert over at hendelsene får fortsette etter at de gjentatte ganger har stilt spørsmål ved om jenta får den oppfølgingen og helsehjelpen hun trenger.

Varslet fylkeslegen
- Vi har sendt gjentatte brev til fylkeslegen med kopi til kommunen. Det er fare for liv og helse for henne, og fare for liv og helse til andre. Det er betenkelig at ikke noen tar ansvar. Jeg er sjokkert, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Larvik politistasjon til Østlands-Posten.

De siste to ukene har det vært flere redningsaksjoner i Lågen knyttet til jenta. En privatperson gikk gjennom isen sist søndag da han reddet henne. Privatpersoner har også tidligere bistått jenta i og ved Lågen.

87 meldinger
I tillegg til de 87 meldingene politiet i Larvik har loggført, har både Agder, Søndre Buskerud og Oslo politidistrikter loggført hendelser knyttet til jenta, sist i Oslo 30. desember.

Politiet har i brevs form varslet Fylkesmannen i Vestfold 14., 19. og 20. september, samt 26. november i fjor, og spurt om jenta får nødvendig helsehjelp.

I svarbrevet fra fylkeslegen 2. januar i år, går det fram at Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) mener det ikke er nødvendig med innleggelse.

I brevet står det at fylkeslegen forstår politiets bekymring, men ikke ser grunn til å foreta seg noe mer på nåværende tidspunkt.

- Skjer ikke noe
- Vi sender brev etter brev, men det skjer tilsynelatende ingenting. Hvorfor må politiet gang på gang bruke ressurser for å berge en person som åpenbart er syk? Vi skal selvsagt stille opp, men nå må de som har ansvaret sørge for at jenta får nødvendig hjelp, sier Pedersen.

Politiet har måttet ta i bruk hundesøk, de har søkt med flere patruljer – og brannmenn har måttet redde henne fra elveisen.

Politiet er fortvilet over situasjonen og fortvilet på jentas vegne. Etter den første hendelsen i Lågen tirsdag morgen gikk det bare 27 minutter fra politiet forlot jenta på sikkert sted, til de fikk ny melding om ny hendelse ved elven.

Sjelden
- Nok er nok, sier Pedersen, som nå vil gjøre et nytt framstøt overfor fylkeslegen.

At politiet i Larvik tar kontakt med helsevesenet og etterspør om personer får adekvat behandling, skjer svært sjelden.

ØP har vært i kontakt med jentas foreldre, som er innforstått med at avisen omtaler saken. De er fortvilet over situasjonen.

Ifølge fylkeslege Svein Lie er det Larvik kommune, BUPA og Habiliteringstjenesten ved Sykehuset i Vestfold som har ansvar for jenta, og alle instansene er inne i saken.

- Sammensatt sak
Avdelingssjef Inger Meland Buene ved BUPA i Tønsberg konstaterer at dette er en komplisert og sammensatt sak.

- Mange vil lure på hvorfor ikke jenta blir tvangsinnlagt og beskyttet fra seg selv når hun setter seg selv i livsfarlige situasjoner. Hvorfor skjer ikke det?

-Det å bli tvangsinnlagt handler om at man må oppfylle visse kriterier. Disse kriteriene blir vurdert ut ifra gjeldende lovverk.

- Betyr det at hun ikke oppfyller kriteriene?

- Det kan jeg ikke svare deg på.

- Gir hjelp
På spørsmål om BUPA gir jenta adekvat helsehjelp, svarer Buene:

- Vi mener at spesialisthelsetjenesten har gitt, og gir, adekvat helsehjelp, men her forutsettes det bidrag fra flere instanser. Nå skal fylkeslegen vurdere dette spørsmålet, sier Buene.

- Gry Anja Gundersborg, RE-leder i Omsorgstjenesten i Larvik kommune, ønsker kun å svare ØP på generelt grunnlag og på e-post.

RE-lederen skriver at hun verken kan bekrefte eller avkrefte et klientforhold, og at kommunen arbeider med flere barn som faller inn under flere lovverk.

- Ulikt lovverk hjemler ulik mulighet for tiltak og tvang, også overfor barn. Vedvarende og utstrakt bruk av tvang er imidlertid i liten grad mulig, uavhengig av lovverk, skriver Gundersborg.

Les flere saker i Østlands-Posten.

LES FLERE SAKER:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere