*Nettavisen* Nyheter.

Har sendt 600 jobbsøknader

Foto: (TA/Lars Ravn)

Ingeniørutdannede Zacharie Dogsbo søkte på 600 stillinger i fjor. Han ble innkalt til fire jobbintervju.

Zacharie Dogsbo er opprinnelig fra Kamerun, men er nå gift og bosatt i Porsgrunn. Han er ferdig utdannet prosessingeniør fra Høgskolen i Porsgrunn, og i fjor sendte han ut over 600 jobbsøknader. Kun fire ganger ble han innkalt til intervju, skriver Telemarksavisa.

Vanskelig med utenlansk navn

- Jeg har søkt på ingeniørjobber i hele Norge, men også mye annet: butikkjobber og vaskejobber. Når jeg søker på renholdsstillinger, spør de om jeg har fagbrev. Det er ikke lett, smiler Dogsbo.

Ifølge en fersk forskningsrapport fra Fafo og Institutt for samfunnsforskning er det vanskeligere å få jobbintervju med utenlandsk navn. Forskerne fant at sannsynligheten for å bli innkalt til jobbintervju i snitt reduseres med en fjerdedel for personer med utenlandskklingende navn.

Tallene viser også at diskrimineringsratene er langt høyere for menn enn for kvinner, og for privat enn for offentlig sektor.

Ungdom sliter

Forskningsrapporten peker på at ungdom født i Norge med innvandrerforeldre rammes av usikkerhet og fordommer mot foreldrene. Undersøkelsen tyder på at minoritetsungdom har større problemer med å komme inn i arbeidslivet sammenlignet med like kvalifiserte personer med majoritetsbakgrunn, kun på grunn av deres utenlandske navn.

- Hvis utenlandsklingende navn er et hinder på arbeidsmarkedet, må holdningene våre endres. Dette tar vi på alvor, og det er en utfordring vi må arbeide med. Det er hva folk vil og kan som betyr noe, sier regiondirektør i NHO, Nikolai Boye.

Les mer om saken i Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.