Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt har en klar melding til innbyggerne på grunn av været.

Bla deg lengre ned i saken for å lese om farevarsler andre steder i landet.

– Politiet oppfordrer alle til å ta sine forholdsregler. Både når det gjelder løse gjenstander, samt om det er nødvendig å legge ut på lengre kjøreturer.

Til Nettavisen sier han at de enn så lenge ikke har fått melding om noen ulykker som følge av været ved ni-tiden søndag morgen.

– Meldingen er ment som forebyggende. Vi vet at vi har masse vær i distriktet i dag, sier han til Nettavisen.

Politiet oppfordrer bilister til å sjekke vegvesen.no for opplysninger om vei og føreforhold. E10 Bjørnfjell er stengt, mens det fra halv ti-tiden søndag morgen er kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet. Situasjonen kan endre seg.

Innestengt og strømmangel

I Lofoten har uværet ført til stengte veier - og for innbyggerne på Myrland i Flakstad kommune betyr det at de nå er innestengt, melder Lofotposten. Der har fylkesvei 7594 fra Napp blitt stengt, dette er eneste vei inn til bygda.

– På denne strekningen har det blitt vurdert at veien er usikker. Det har gått flere småras på streknignen og brøytebilsjåføren var usikker på om det var fare for større ras. Derfor har vi valgt å stenge veien til situasjonen er mer oversiktlig, opplyser Moen.

Også fylkesvei 7730 fra Sennesvika til Ramsvika er stengt. Dette som følger av vind og snø.

I Troms har flere husstander mistet strømmen. Over 250 mangler elektrisitet i Målselv og Balsfjord. Per-Magne Johansen, driftssjef i Arva, sier til Nordlys at de er forberedt på mer i løpet av dagen.

- Vi har montører ute, og er bemannet ekstra opp. Vi skal være godt forskudd for det som kommer i dag. Det tar litt tid, ettersom vi må finne feilen og så reparere. Vi tar alt som det kommer, og gjør vårt aller beste for at folk skal få strømmen tilbake, sier Johansen.

Busser blåst av veien

Kraftig vind blåste to busser av veien i Nordland søndag formiddag – en i Hadsel og en i Hamarøy. Ingen er alvorlig skadd., melder NTB. Politiet advarer om vanskelige kjøreforhold.

Den ene bussen ligger i grøfta på E10 ved Myrland, ifølge Nordland politidistrikt. Det er ikke meldt om personskader.

– 22 passasjerer om bord. To passasjerer som klager på smerter i hodet/nakke, melder operasjonssentralen, som opplyser at alle passasjerer meldes å være bevisste og våkne.

Også på fylkesvei 81 i Hamarøy kommune blåste en buss av veien. Der var sjåføren alene i bussen.

Alvorlig situasjon

Oppholder du deg i Helgeland, Saltfjellet, Salten, Lofoten eller Ofoten i Nordland bør du forberede deg ekstra godt. Der er det sendt ut oransje farevarsel på grunn av svært kraftige vindkast.

– Broer kan bli stengt. Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier. Høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i standsonen. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer, skriver varslingstjenesten varsom.no.

Et oransje farevarsel sendes ut når situasjonen betegnes som alvorlig.

– Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade, oppfordrer varsom.no.

Farevarselet for Nordland gjelder i første omgang til midnatt natt til mandag. Det er ventet sørøstlig liten storm 22 m/s utsatte steder med kraftige vindkast på 27-35 m/s. Minkende vind fra søndag ettermiddag, først i sør.

Troms

Også Troms har fått oransje farevarsel på grunn av svært kraftige vindkast.

– Sørøstlig sterk kuling eller liten storm 22 m/s utsatte steder med lokale vindkast på 27-35 m/s. Minkende vind fra søndag kveld, først i sør, skriver varsom.no om situasjonen i Troms.

Også her betegnes situasjonen som alvorlig. I Troms er farevarselet gjeldende fram til klokken sju mandag morgen.

Is

Helgeland og Trøndelag fått gult farevarsel på grunn av is.

– Natt til søndag til og med søndag formiddag er det lokalt fare for is på grunn av regn som fryser på kald bakke, lokalt frysende regn og mildvær med plussgrader, skriver varsom.no om situasjonen på Helgeland.

Farevarselet for Helgeland gjelder fram til 13.00 søndag ettermiddag.

– Fra lørdag kveld til søndag formiddag er det fare for is i Trøndelag på grunn av omslag til mildvær og regn som fryser på kald bakke. Lokalt vil nedbøren kunne være underkjølt. Nedbøren vil kunne fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander, skriver varsom.no om situasjonen i Trøndelag. Her gjelder farevarselet frem til klokken 11 søndag formiddag.

Både i Helgeland og i Trøndelag kan det være lokalt vanskelige kjøreforhold. Transporttjenester kan bli påvirket.

– Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Sjekk veimeldinger (175.no), råder varsom.no.

Også i Nordland er det sendt ut farevarsel om underkjølt regn.

- Søndag til og med mandag ettermiddag er det fare for is på grunn av regn som fryser på kald bakke i Nordland. Vær ekstra oppmerksom, beregn god tid til transport og kjør etter forholdene, melder Meteorologene på Twitter.

Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Agder hadde farevarsel for is, men dette ble avsluttet natt til søndag. Likevel kan det være svært glatt flere steder.

NRK rapporterer om at bilister i Skien har satt fra seg bilene i veikanten fordi det er så glatt at det er uforsvarlig å kjøre.