*Nettavisen* Nyheter.

Har solgt 41 millioner av disse

Foto: Ikea (Ikea)

De trodde nok ikke designeren da han for 30 år siden tegnet en skisse på en serviett. . .

01.10.09 15:55

(SIDE2): IKEA er møbelgiganten de aller fleste en eller flere ganger har stiftet et bekjentskap med. Det hele ble startet av Ingvar Kamprad da han var 17 år gammel, i 1943.

Mer om interiør: Sjekk ut Side2 Interiør

Navnet IKEA er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd er gården der Kamprad ble født, og Agunnaryd tettstedet der gården ligger

Med fra starten
Den fjerde som ble ansatt i IKEA var Gillis Lundgren. Han skulle opprinnelige jobbe med den etter hvert så massive IKEA-katalogen, men endte isteden opp med å designe en rekke av møblene som skulle gjøre IKEA til den suksessen det er i dag.

En av de aller største suksessene er ifølge IKEA selv det klassiske BILLY-møbelet.

- Siden 1979 produsert er den produsert i over 41 millioner eksemplarer. Hadde du lagt alle sammen på en rekke, ville de strukket seg 70 000 kilometer. Det holder nesten til å komme seg to ganger rundt verden ved ekvator, heter det i et presseskriv fra IKEA.

Hyller jubilanten med spesialutgave
I etterkant er det derfor kanskje ekstra morsomt for Lundgren å tenke på at han tegnet den første skissen til den populære bokhyllen på en serviett.

- Det var ofte slik vi arbeidet. Ideer kan lett forsvinne, og du må gripe øyeblikket så fort det dukker opp, sier han.

Når BILLY nå feirer 30 år hyller IKEA jubilanten med en egen begrenset antall utgave. Designeren Annika Bryngelson står bak jubileumshyllene BILLY JÄDER og BILLY BJÄSTA.

- Er alltid tilgjengelig
I motsetning til den ordinære utgaven, som til nå altså har overlevd i 30 år, kommer jubileumsversjonene aldri tilbake når de først er utsolgt.

Gillis Lundgren forklarer suksessfaktoren til sitt kjente produkt slik:

- En bokhylle er et typisk møbel du har lyst til å utvide senere når du får flere bøker. Da vil du gjerne vite at det fortsatt er mulig å få tak i en hylle av typen du allerede har. Det er derfor bokhyller aldri går av moten, og det er en av de viktigste grunnene til at BILLY har så mange venner over hele verden.

Det er også verdt å merke seg at Gillis Lundgren står bak det som kunder flest i størst grad forbinder med IKEA, nemlig flatpakken. En oppfinnelse som gjør logistikken svært enkel og som ikke minst er svært miljøvennlig, men som kanskje har bidratt til en hel del skarpe gloser opp gjennom årene.

Han er i dag 80 år gammel, men jobber fortsatt som konsulent for IKEA. Han har designet en rekke av møbelkjedens mest populære produkter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.