RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har syklet til Tyrkia

Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
Nå tråkker gutta videre helt til Kina! - Ingenting kan stoppe oss, sier hardhausen Ricard (30). Se bilder fra turen.

For to og en halv måned siden satte Ricard Salevik seg på sykkelen i Oslo. Siden den gang har han stort sett sittet der, ifølge med kameraten Jean Frèdèric Gauvin.

Han har nå fullført sin første etappe, fra Oslo til Istanbul i Tyrkia. Bare den strekningen er på 4000 kilometer.

- Turen så langt har gått aldeles strålende, sier Ricard til Nettavisen.

- Vi er like motiverte
Nettavisen snakket med den spreke 30-åringen dagen før han startet på sykkelturen, og han fortalte da hvordan han og kameraten, over et par øl på en pub i Oslo, kom på den sprø ideen om å sykle helt til Beijing i Kina.

- Jeg syklet Oslo-Nordkapp for en del år siden, og så har jeg hatt lyst til å gjøre noe større. Og så bestemte vi oss for å sykle til Istanbul, men så tok vi et par øl ekstra og så ble det Kina, fortalte Ricard fornøyd.

Dermed er styrkeprøven langt fra over for Ricard, siden de har tilbakelagt bare en fjerdedel av turen. Fra Istanbul går nå ferden videre mot grensen til Kina, en etappe på 6000 kilometer, før det gjenstår like mange kilometer før de kommer fram til Kinas hovedstad.

- Det er ingenting som får oss til å stoppe, bare skader. Motivasjonen er på topp, og sannsynligheten for at vi ikke kommer fram, er ganske liten, sier 30-åringen, som har tatt permisjon fra jobben som salgsanalytiker i Opplysningen Digitale Medier mens han er borte.

- Det er så ikke tungt
Totalt skal de sykle gjennom 15 land, i ni måneder, før de etter planen skal være framme i Beijing den 1. desember.

Her kan du se ruta de har syklet.

- Vi har klart å holde skjemaet nesten dag for dag. Vi har hatt litt motgang med sykkelen og litt småskader, men i det hele har det gått over all forventning. Vi er i god form, forteller Ricard.

Hver dag har de i gjennomsnitt syklet mellom 8 og 10 mil.

- Den største utfordringen var de første ukene. Vi hadde ordentlig skittvær med snøstorm. Etter det har utfordringene vært mer knyttet til at trafikken kan være noe hektisk noen steder, og klart at det sliter på kroppen når du sitter på et sykkelsete åtte timer hver dag. Men det er mer mentalt slitsomt når du sitter på sykkelen så lenge, sier Ricard.

- Men det er vel veldig tungt fysisk å sykle så langt?

- Det høres ut som det er så fryktelig fysisk tungt, men det er egentlig ikke det. Det er tunge strekker, men i hovedsak tar vi det i rolig tempo. Når vi er slitne tar vi oss en pause og drikker te, sier 30-åringen, og ler, før han legger til:

- Formen er blitt litt bedre, det har blitt lettere å tråkke på for mine del etter noen uker på sykkelen, sier han.

- Bra med kjærestebesøk
Nå har de strålende vær. Ricard forteller om 30 grader og sol.

- Så vi har ikke så mye å klage på. Vi er nå på vei østover igjen, etter tre uker med hvile i Istanbul, sier Ricard.

Der har de hatt besøk av sine kjærester, og det gjør dem ekstra motiverte for resten av turen.

For nettopp det å være borte fra kjæreste og familie, er det verste med turen, synes 30-åringen. Hjemlengselen er absolutt til stede.

- Tiden med våre kjærester ga masse ny energi, sier Ricard til Nettavisen.

Her kan du lese reisebloggen til Ricard og Jean.

- Utrolig mye gjestfrihet
Noe av det som holder motivasjonen oppe, er alle de hyggelige menneskene de møter underveis.

- Vi møter veldig mye mennesker, og vi møter veldig mye hyggelige mennesker. Det er utrolig hvor mye gjestfrihet det er. Jo mer sørover vi har kommet, jo mer gjestfrie er folk. For eksempel i går, da trengte vi vann og stoppet og banket på en dør. Vi spurte etter vann, og de kom med vann, brød, grønnsaker og hele pakken. Og den typen ting skjer hele tiden, sier Ricard.

De har også fått overnatte hos gjestfrie mennesker, men har også sovet i et medbrakt telt og på hotell.

- Hva er det dere nå ser mest fram til videre på turen?

- Både jeg og Jean gleder oss veldig til å komme til Iran, for vi har møtt ganske mange som har reist dit, og hver eneste som har vært i Iran bare roser landet opp i skyene. Folk er utrolig hyggelige der, så vi ser veldig fram til det, sier Ricard.

De har ennå ikke fått visum for innreise til Iran, men de regner med at det ordner seg før de kommer dit - om ca. 250 mil...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere