Har testet redningskapselen

Foto: ARIEL MARINKOVIC (Afp)

Natt til onsdag starter evakueringen av de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile.

12.10.10 08:06

Redningsarbeiderne vil starte evakueringen av de 33 innesperrede gruvearbeiderne i San Jose-gruven i Copiapo i Chile tirsdag kveld lokal tid.

Ble sendt nesten hele veien ned
Nå har man testet ut redningskapselen som skal brukes til å hente dem opp. En talsmann for redningsteamet, Andres Sougarett, sier kapselen ble sendt neste hele veien ned, til 609 meter, bare 14 meter unna steder der gruvearbeiderne er samlet, melder Sky News.

Sky News' reporter på stedet sier at man ikke ønsket å hente noen opp før alt er klart, men bekrefter at evakueringen er planlagt å begynne ved midnatt lokal tid tirsdag (natt til onsdag norsk tid).

Sender redningsteam ned
De første turene med redningskapselen vil imidlertid ikke bringe noen opp, men ned. Det er fire redningsarbeidere - to redningseksperter og to helsearbeidere - som skal ned og bistå med evakueringen.

Voldsomt medieoppbud
Så blir gruvearbeiderne hentet opp, én etter én. Turen opp til dagen tar 20 minutter. Der venter familie og pårørende, et stort hjelpeapparat - og ifølge nyhetsbyrået AP mer enn 750 journalister. Gruvearbeiderne er allerede blitt invitert til en rekke TV-show, og de fristes med bok- og filmkontrakter. (Se videoinnslag nederst i saken)

- Lovende test
Chiles gruveminister Laurence Golborne sa testen av redningskapselen var «veldig lovende». Han sier til pressen at gruvearbeiderne som har vært innesperret siden 5. august akkurat nå tar situasjonen med større ro enn redningsarbeiderne.

Foto: Scanpix

Se tv-innslaget under og få et inntrykk av medieoppbudet som følger redningsaksjonen ved San Jose-gruven.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.