RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har tjent 1 milliard på 40 år

Sist oppdatert:
Trygve Hegnars gullkalv fyller år.

Torsdag har Trygve Hegnar tauet inn tidligere medarbeidere, dagens medarbeidere og en rekke andre personer for å feire en av norske mediers store suksesshistorier. Forretningsbladet Kapital fyller 40 år, og er på gaten med et stort jubileumsnummer.

NA24 har gjort et grovt anslag på hvor mye penger Kapital har tjent over de årene bladet har eksistert, og det er ikke småpenger Hegnar har dratt inn. Selv om inntjeningen har variert, med toppen på 80-tallet, har Hegnar trolig dratt inn en samlet sum på 1 milliard kroner på Kapital.

- Jeg vil ikke gå inn på tall, sier Hegnar selv til NA24.

Startet 28 år gammel
Trygve Hegnar startet opp Kapital i 1971, i en alder av 28 år gammel. Hans far Per Hegnar satt riktig nok i styret i Norges Handels- og Sjøfartstidende (som i dag eier Dagens Næringsliv), men det var aviser og blader fra studietiden i Tyskland som var inspirasjonen for Kapital. Med Kapital kom det samtidig en revolusjon av næringslivsjournalistikken i Norge.

Den gikk fra å være refererende til å være kritisk, subjektiv og kjendisorientert.

- Jeg fikk signaler fra alle hold om at det var feil journalistikk. Det var en dødslinje. Det var galt å gå kritisk inn i regnskaper. Jeg fikk mange signaler om at jeg burde være mer tilpasningsdyktig. Et økonomisk tidsskrift kunne ikke overleve hvis det var kritisk mot næringslivet, man måtte være på lag med næringslivet. Det gikk seks år før jeg tjente penger, og det er ganske lenge for en som ikke har penger. Men det var dette jeg trodde på. På sikt viste det seg å være en gullgruve, men det var det definitivt ikke i begynnelsen, sa Trygve Hegnar i et over ti år gammelt intervju med nåværende Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen, som da jobbet i Dagens Næringsliv.

Overfor NA24 trekker Hegnar selv frem to saker fra 70-tallet som de mest dramatiske.

- Det mest dramatiske, fra 70-årene var Obos-saken og Hauglin-saken, og siden har det vært så utrolig mye rart og spennende. 40 år er lenge, opplyser Hegnar til NA24.

Bedre kvalitet
Hegnar mener at den store forskjellen på bladet fra oppstarten og nå, er selvsagt at staben har økt. Videre mener han at bladet har blitt bedre, både i kvalitet og bredde. Han ser også for seg at Kapitals rolle skal være å gi dypere artikler og analyser, med intervjuer og reportasjer, som blir et nødvendig tilbud i tillegg til de raske og korte nyhetene som nettet og andre medieplattformer tilbyr.

- Vi økte både i antall abonnenter, løssalg og annonseinntekter i fjor, samt overskudd, så jeg er stor optimist. Konkurrenten på papir er jo nærmest borte, opplyser Hegnar til NA24.

Avis på papir og nett
Hegnar driver i dag et mediehus med både papiravis og nettavis, i tillegg til Kapital.

Første mediesatsingen utenfor Kapital var den mislykkede papiravissatsingen Blikk. Her brukte Hegnar også et tysk forbilde som mal, sensasjonsavisen Bild-Zeitung. Hegnar har også sittet i styret for Dagbladet, og har vært involvert i avisene Sørlandet i Kristiansand og Porsgrunns Dagblad. Men det var først med oppstarten av Finansavisen i 1992 at han traff planken i avismarkedet.

Hegnar forsøkte også i 1984 å kjøpe seg inn i Handels- og sjøfartstidende, men ble nektet med begrunnelsen at han «stod for en journalistikk som man ikke ønsker i Norges Handels og Sjøfartstidende».

Hegnar startet opp nettstedet Hegnar Online ved tusenårsskiftet, slik at han i dag har Kapital i bladsegmentet, Finansavisen i papiravissegmentet og Hegnar Online på nett.

Journalisten av denne saken har tidligere vært redaktør i Hegnar Online og journalist i Finansavisen.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere