Forrige uke kom tidligere partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensens selvbiografi «Siv – med egne ord». Boken har blitt flittig omtalt i mediene, og spesielt oppgjøret hun tar med Carl I. Hagen, som Jensen overtok lederverv-stafettpinnen av i 2006, har det blitt skriverier om.
En som ikke blir så flittig omtalt i den nye boka er Najmuddin faraj Ahmad, eller Krekar som han er bedre kjent som. Siv Jensen og Frp har med årenes løp benyttet mange anledninger til å snakke om Krekar, og vise versa. Men det er ikke bare spalteplassen Jensen og Krekar har delt på opp gjennom årene: Jensens ferske selvbiografi har fått den samme tittelen som boken til Krekar. Tilfeldig?
Les også: Siv Jensen i ny bok: Fikk voldstrusler og avføring i postkassa
Programleder og komiker Einar Tørnquist har fått med seg sammentreffet, og spør sine Instagram-følgere om det kanskje ligger et søksmål i luften.
– Skal vi få tidenes plagiatsak i retten, da? skriver Tørnquist.
På Twitter har tittel-likheten også fått bein å gå på. Kontoen Songar frå Nyheitene har også merket seg dette.
– Kommer det et søksmål, Brynjar Meling? spør kontoen på Twitter.
Krekar-advokat Brynjar Meling svarer på meldingen om den slående likheten slik:
– Jeg registrer at av og til har Vårherre - enten vi kaller ham det ene eller det andre - sykt god sans for humor, skriver han på Twitter.
Les også: Krekars ankesak i Italia på vent på grunn av advokatregning
Husker Krekar-boken godt
Da boken Krekars bok «Med egne ord» ble sluppet i 2004, var det forlagssjef William Nygaard som styrte og stelte i Aschehoug. Han husker det var mye ståhei rundt Krekar-boken da den kom for salg i 2004. Boklanseringen husker han spesielt godt.
– Det var en sterk lansering. Hele spisesalen til Aschehoug var smekkfull av journalister og pressefolk, sier han til Nettavisen.
Lanseringen gikk strålende i all sin dramatikk på dagtid inntil et debattmøte på kveldstid med et profilert panel. Da skjedde det berømte mullaløftet.
– Shabana Rehman ba om å få komme på scenen og det ble tillatt, selvsagt. Etter et par introduserende ord gikk hun resolutt bort til Krekar, tok ham kraftig rundt livet, gikk ned i knehøyde og løftet ham til værs så han sprellet med beina, sier Nygaard.
Les også: Frp-jubel over Krekar-beslutning
– Ble drept av mullaløftet
Han forteller at Krekar ble rasende, marsjerte ut av lokalet og ville dagen etter anmelde episoden for politiet mens TV 2 dekket marsjen mot etaten.
– Boken ble drept av mullaløftet. Den døde ganske så fort etter det, sier Nygaard.
Den tidligere forleggeren sier at den ble trykket opp i mellom 2000 og 3000 eksemplarer. Fortsatt er boken tilgjengelig i enkelte bokhandler.
– Det var en affære med Carl I. Hagen, som laget en del trøbbel for Krekar. Det kostet mye, noe som betydde at det aldri ble noe royalty igjen til Krekar fra boken, sier Nygaard.
Les også: – Krekar er farlig, og han kommer aldri tilbake til Norge
– Krekar ble kjempesur
Det var ikke noe Krekar satt veldig stor pris på, noe den tidligere forlagssjefen godt forstår.
– Han ble gretten på meg. Han var i fengsel på det tidspunktet, og jeg prøvde å få til et møte med ham for å forklare sammenhengen ansikt til ansikt, men det fikk jeg aldri, sier han.
Nøyaktig hvorfor han ikke fikk godkjent å besøke Krekar, vet Nygaard ikke. Han hevder imidlertid at overvåkningspolitiet fulgte med og antakelig hadde en finger med i spillet, ettersom han ble betraktet som en aktivist i PEN, forteller Nygaard. Han tror de hadde kontroll og visste om hans brev til Krekar. Uansett, avslag på besøksforespørsel ble det.
Den tidligere forlagssjefen lo godt da han fikk vite at Siv Jensens nye bok har fått samme tittel som Krekar sin.
– Tror du tittel-sammentreffet var tiltenkt?
– Nei, det tror jeg faktisk ikke, men det er bare ren gjetning, sier Nygaard.
Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Krekars advokat Brynjar Meling, uten hell.
Krekar soner en dom på 12 år i fengsel i Italia. Dit ble han ble utlevert av norske myndigheter i 2020.
– Liten fare for forveksling
Nåværende kommunikasjonssjef i Aschehoug, Mona Ek sier til Nettavisen at tittel-sammentreffet er uproblematisk.
– At en biografi heter «Med egne ord» er ikke overraskende. Det er liten fare for at publikum skal ta forveksle Jensen og Krekars bok. For titler på verk er det ingen opphavsbeskyttelse, så dette er helt uproblematisk, sier Ek til Nettavisen.
Siv Jensen selv har ikke svart Nettavisens henvendelser, men til Dagsavisen sier hun følgende om de like boktitlene.
– Er det tilfeldig at boka di heter det samme som boka til Krekar?
– Ja, det ble jeg klar over i går. Har bare humret litt av det. Jeg tipper mange synes det er kjempemorsomt, sier Jensen til avisen.
Kagge forlag, som er utgiver av Jensens sin bok, har heller ikke svart Nettavisen per e-post, tekstmelding eller telefon i saken.
Les også: Per Sandberg innrømmer: - Krekar-saken er en farse og parodi
Lang historie felles
Siden starten av 2000-tallet klarte irakeren å skape en god del hodebry for de sittende regjeringene, noe Frp, som gjennom tiåret satt i opposisjon, var flinke til å påpeke.
Krekar kom som kvoteflyktning til Norge med sin familie i 1991 og han figurerte periodevis som en av lederne av en kurdisk islamistisk geriljagruppe kalt Ansar al-Islam. Hvorvidt denne gruppen hadde tilknytning til al-Qaida, var et spørsmål som ble flittig diskutert på starten av 2000-tallet.
Frp var tidlig ute og sa at Krekar og hans familie burde utvises fra Norge.
– Personer som er en fare for rikets sikkerhet må sendes ut av landet, sa Carl I. Hagen om Krekar under en partilederdebatt før valget i 2004. Men allerede tilbake i 2002 krevde Frp at han måtte utvises.
Flere år skulle gå med mange utspill både fra Krekar og Frp. I desember 2006 hadde Jensen akkurat tiltrådt som partileder. Samme år ble Krekar ført opp på FNs liste over personer som var tilknyttet al-Qaida.
Jensen krevde at Krekar ble kastet i fengsel.
– Jeg synes det er utrolig at regjeringen selv ikke nå viser handlekraft. Nå må Stortinget hurtigbehandle forslaget som Fremskrittspartiet har lagt inn. Det betyr at vi kan få mulla Krekar fengslet før jul, sa Jensen til TV 2.
Les også: Nå anmelder Siv Krekar
I 2007 ble Krekar vedtatt utvist av Norge. Vedtaket ble ikke effektuert fordi Irak ikke kunne garantere at han ikke ble idømt dødsstraff.
I 2012 ble Krekar dømt til to år i fengsel for drapstrusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Noe form for terror, eller terrorplanlegging ble han ikke dømt for i Norge.
Dommen sonet han i Kongsvinger fengsel, som han slapp ut av i januar 2015. Det ble også besluttet at Krekar skulle tvangsbosettes i Kyrksæterøra, men det vedtaket ble opphevet.
I juli 2019 ble Krekar døm til 12 år i fengsel av italiensk rettsvesen, men han ble ikke utlevert før i mars 2020. Der soner for øyeblikket Krekar sin fengselsdom.