Har våren kommet for å bli?

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Unormalt varmt til uka.

26.02.12 19:47

Denne uken har nordmenn mange steder i landet opplevd unormalt behagelige vintertemperaturer på rød side av gradestokken.

Snøen smelter bort, og mange steder popper det opp blomster, noe som er sikre vårtegn.

Har blomster begynt å vokse fram der du bor? Send oss dine bilder her!

Men har våren kommet til Norge? Vi har spurt Meteorologisk institutt.

- Definisjonen på vår er at døgnmiddeltemperaturen skal være over null grader. Og da skal temperaturen ha holdt seg i noen dager på rad. Flere steder langs kysten har våren kommet, og i Oslo begynner den å komme, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Hansen.

10-11 grader
Mange har startet vinterferien denne helgen, og de kan forvente seg en svært mild ferieuke. Det er meldt opp mot 10-11 grader flere steder på Østlandet, og det topper seg mot onsdag og torsdag.

- Men når helgen nærmer seg faller temperaturen litt, sier meteorolog Hansen.

Likevel vil temperaturen på dagtid holde seg godt over det som er normalt. Temperatursnittet for februar måned er cirka minus fire grader, mens den i mars er cirka null grader.

(Værsaken fortsetter under bildet)

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Fra Trøndelag og sørover vil det fram mot onsdag bli mildere, mens Nordland og nordover vil få uendret eller litt lavere temperaturer. Fra torsdag og framover vil temperaturen i Trøndelag og sørover synke, mens det nordover vil holde seg uendret. Fra lørdag og utover vil temperaturen bli litt lavere over hele landet.

Mild luft fra sør
Grunnen til de unormalt høye temperaturene som har vært i februar og som er ventet, er enkel å forklare:

- Vi har hatt en rekke lavtrykk som har fraktet mild luft fra Sør-Europa. Mens det har vært veldig vått på Vestlandet og i Trøndelag, ligger Østlandet i le av fjellene og har sluppet unna regnet, og bare fått gleden av varmen, sier meteorolog Hansen.

Og når vindretningen til helgen dreier, må vi forvente lavere temperaturer.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Kort vinter
Årets vintersesong startet svært tregt mange steder. Vinteren har ifølge Meteorologisk institutt vært forholdsvis snøfattig og mild.

- For eksempel for Oslo og Tromsø, så var både oktober, november og desember milde for årstiden. Det har i store deler av landet vært en mild vinter, mildere en normalt.

- Og vinteren har vært kort?

- Ja, den har vært kort, veldig kort. Den kom sent og er i ferd med å forsvinne tidlig.

Snøfritt i lavlandet
Det er ventet en del nedbør det nærmeste døgnet i Sør-Norge, men de fleste stedene vil nedbøren komme som regn.

- I Agder-fylkene og Østlandet kan det komme snø i løpet av natten, men det vil gå over i regn, så det vil ikke legge seg. I høyereliggende strøk vil nedbøren komme som snø, mens de i lavtliggende strøk vil komme som regn.

Tidligere denne uken falt det store snømengder flere steder i fjelltraktene. Snøen skaper problemer enkelte fjellveier, blant annet over Hardangervidda, melder Statens vegvesen.

Sjekk vegvesenets nettsider for oppdatert trafikkinformasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.