På Facebook skriver statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fredag kveld at uken har gjort sterkt inntrykk:
- Denne uken har jeg deltatt i fire begravelser for omkomne etter tragedien på Utøya. Det har vært en uke preget av sorg, gripende historier og samhold, skriver statsministeren.
- La ned en rose
Stoltenberg mintes også de omkomne med én enkel rose:
- I dag takket jeg båtfolket på Utvika og de ansatte på Sundvolden hotell som har gjort en uvurderlig innsats. Jeg la ned en rose i Tyrifjorden for å minnes de omkomne, forteller han.
Fredag kveld har 15.864 skrevet en siste hilsen i regjeringens kondolanseprotokoll.
Fredag: 32 begravelser
Det er gått to uker siden terroraksjonene ved regjeringskvartalet og på Utøya, som brutalt tok 77 liv, de fleste svært unge.
Fredag ble 32 av ofrene gravlagt. Statsministeren deltok selv i begravelsen til «Mor Utøya», Monica Elisabeth Bøsei (45):
- I over 20 år...
- I høst så skulle vi samles for å si takk til Monica. I over 20 år ga hun av sitt liv til Utøya. Vi skulle gi henne roser. Vi skulle gi henne alle vakre ord i verden. I stedet samles vi her ved hennes kiste. Monica er død. Rosene gråter, sa Stoltenberg under minnestunden.
Les også: - Rosene gråter
- Monica hadde to livsverk. Dere i familien og dere på Utøya. For meg gikk det litt i ett fordi det var Jon (samboeren til Monica red.anm.) som kjørte fergen med stø hånd da jeg tok ferjen, og Monica som tok meg imot da jeg kom til Utøya, sa Stoltenberg.
69 AUF-ere ble brutalt drept på Utøya 22. juli, og Arbeiderpartiet vil delta i hver enkelt begravelse.
Ap-ledelsen deltar i alle
- Vi legger opp til at stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet deltar i begravelsene i sine respektive fylker. I tillegg vil en representant fra Arbeiderpartiet i regjeringen, eller fra partiledelsen, være til stede, sier leder for sekretariatet i Aps stortingsgruppe, Øyvind Slåke.
Han er ansvarlig for organiseringen av partiets deltakelse i de 69 begravelsene.
- Det er en del å organisere, men dette er noe statsrådene prioriterer veldig høyt og de ønsker å vise sin deltakelse i sorgen, så jeg tror at dette vil vi få til, sier Slåke.
Vil vise støtte
Partiet ønsker å vise sin støtte til ofrene og deres familier.
- Mange av stortingsrepresentantene og statsrådene kjente også ofrene eller familiene deres personlig. De var ungdommer som deltok på partimøter og i partiarbeid i mange år, så i mange tilfeller var det nære relasjoner, sier Slåke.
Spektrum 21. august
I samråd med de politiske partiene på Stortinget har regjeringen besluttet å arrangere en nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum søndag 21. august.
Etterlatte, overlevende og andre som er direkte berørt vil bli invitert, sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med hendelsene.