RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har ventet 17 måneder på operasjon

Foto: Lina Livsdatter (Nordlys)
Går sykemeldt mens operasjonen blir utsatt gang på gang.

(nordlys.no): En enkel operasjon har blitt et årelangt mareritt for Andreas (35). Andreas Mortensen har vært syk i halvannet år. Helt siden han ble innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i mars 2012 med lyskebrokk, har Mortensen kjempet en kamp for å få behandlingen han trenger.

- Rett etter jul for halvannet år siden kjente jeg en kul i lysken. Jeg stresset ikke så mye med det som mannfolk flest. Men jeg dro til legen i mars og ble sendt til sykehuset. De tok meg inn for operasjon etter en dag eller to. Jeg ble operert første gang 1. april. Den operasjonen var tilsynelatende vellykket, og jeg kjente meg bra, sier han til Nordlys .

Fikk tilbakefall
Etter tre uker kjente Mortensen på nytt store smerter.

- Jeg fikk permisjon og var inn og ut av sykehuset i to måneder. Etter operasjon nummer seks fikk jeg beskjed om at de ikke kunne gå inn mer. De måtte la brokket være og la såret gro. På grunn av infeksjon tok det halvannen til to måneder før såret lukket seg, sier han.

Nå, mer enn et år etter siste operasjon, har han ennå ikke fått fastsatt dato for inngrepet, en dagskirurgisk kikkhullsoperasjon, som kreves for at han kan bli frisk.

- Jeg har full forståelse for at ting kan skje og at operasjoner kan bli utsatt, men jeg synes det begynner å bli lenge å vente, sier Mortensen.

Har gått glipp av mye
Han sier det er mye han har gått glipp av i løpet av det drøye året han har ventet på operasjon.

- Jeg blir veldig oppgitt. Jeg får jo ikke jobbet, som er noe jeg alltid har vært veldig glad i. Trening og fotball har jeg alltid likt, og de tingene er også borte. Jeg synes det er ganske ille å være så begrenset fysisk, sier han. Mortensen sliter også med store smerter.

- Jeg har kroniske smerter, og det plager meg daglig. Det vet sykehuset veldig godt, sier Mortensen, som også reagerer på at han har fått lite informasjon fra UNN.

- En gang fikk jeg en tekstmelding dagen før operasjonen hvor det sto «beklager at operasjonen blir utsatt». Jeg synes det er drøyt å bare sende ei tekstmelding, sier han.

- Jeg føler at sykehuset har opptrådt meget uprofesjonelt. Spesielt var det en gang i februar i år hvor jeg ble innlagt, og koplet til drypp og hele pakken. Jeg ble liggende til klokken 15, da fikk jeg beskjed om at operasjonen måtte utsettes og at jeg måtte få en ny dato, forklarer Mortensen.

Håper å bli frisk
Nå håper Mortensen at han snart blir operert, slik at han kan bli frisk igjen.

- Samboeren min synes også dette er tragisk. Det er masse vi ønsker å gjøre som vi ikke får gjort. Slik har det vært helt siden april i fjor. Siden da har jeg ikke fungert, sier en oppgitt Mortensen.

Han har vært sykemeldt siden den lange rekken av operasjoner i fjor vår. I november gikk han over på arbeidsavklaringspenger. Inntektsbortfallet har medført store økonomiske problemer for Mortensen.

Han har blant annet vært avhengig av økonomisk hjelp fra foreldrene for å betale husleien, og for å kunne ha barna, som bor på Sunnmøre, på besøk i Tromsø.

Pasientombudet reagerer
Pasientombud for Troms, Odd Arvid Ryan, reagerer på hvor lang tid det har gått uten at Mortensen har blitt behandlet.

- Hva gjelder ventetider og frister har UNN vist en positiv tendens over de siste par årene. Denne saken avviker fra denne trenden og viser at UNN ikke er helt i mål, sier han. Pasientombudet mener også UNN gjør en for dårlig jobb med å informere pasientene.

- Pasienter som havner i et langt sykdomsløp har et særskilt behov for informasjon, sier Ryan, som forteller at Pasientombudet over flere år har påpekt overfor UNN at sykehuset må bli bedre til å informere pasientene sine.

- For få sykepleiere
Kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen, beklager at Mortensen har opplevd så lang ventetid.

- Hovedutfordringen for oss er mangelen på operasjonssykepleiere. Vi må derfor prioritere akuttpasienter og kreftsyke, og det innebærer at andre pasientgrupper får lengre ventetid, sier hun.

- Vi gjør hva vi kan, men vi sliter dessverre med å rekruttere så mange operasjonssykepleiere som vi trenger på kort sikt, sier Pettersen, som innrømmer at sykehuset fortsatt kan bli bedre på å informere pasientene om dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere