Gå til sidens hovedinnhold

- Har vi et PST-problem?

SVs Bård Vegar Solhjell bekymret etter redegjørelsen fra justisministeren.

Onsdag redegjorde justisminister Knut Storberget om påstandene om at den amerikanske ambassaden ulovlig har overvåket nordmenn.

I redegjørelsen kom det fram at Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), har visst om overvåkingen i flere år, uten at de har informert Justisdepartementet om dette.

Dette får SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, til å reagere.

- Etter å ha hørt redegjørelsen spør jeg meg om vi fortsatt har et PST-problem i Norge, sa Solhjell i Stortinget etter Storberget redegjørelse.

Les også: PST og politiet visste om overvåking

- Lar vær ved tvil
For ifølge PST selv, skal de ha hatt kjennskap til deler av sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden allerede for ti år siden.

- Jeg registrerer at det fra år 2000 er bekymring i PST, men det går ingen opplysninger til politisk ledelse i justisdepartementet. I 2006 tar et annet lands utenlandstjeneste kontakt, og man er bekymret, men det er ingen kontakt med politisk ledelse, sa Solhjell.

Solhjell mener dette er kritikkverdig.

- Min erfaring fra embetsverket er at man informerer til politisk ledelse når man er i tvil. Her kan det virke som når man er i tvil, så lar man vær å informere. Så president, dette må følges opp, sa han.

Les hele redegjørelsen fra Storberget, og se grunnlagsmaterialet her (ekstern lenke)

- Jeg visste ikke
Storberget påpekte i sin redegjørelse at han ikke har kjent til overvåkingen.

- Jeg har ikke vært kjent med at det har vært ulovlig overvåking, sa Storberget.

Ifølge overvåkingsavsløringen hadde USA et eget team som overvåket nordmenn, fra en nabobygning til den amerikanske ambassaden i Oslo.

Gruppen, med navnet Surveillance Detection Unit (SDU), skal ha blitt opprettet våren 2000 og bestått av 15 til 20 personer, deriblant tidligere ansatte i politiet og norsk overvåkingstjeneste.

- Verken PST, POD eller Oslo politidistrikt har oppfattet at det har vært ulovligheter knyttet til det amerikanske sikkerhetsarbeidet, sa Storberget.

Han sa at han nå blant annet vil gå gjennom politiets og PSTs varslingsplikt til justisministeren.

- La det være helt klart, jeg forventer at irregulær praksis blir orientert om til overordnet myndighet, sa han i redegjørelsen.

- Dette frikjenner USA
Frp-leder Siv Jensen skryter av Storbergets redegjørelse.

- La meg få lov til å takke justisministeren for en svært omfattende og detaljert redegjørelse som bidrar til å sette denne saken i et helt annet perspektiv enn den har vært før, sa Jensen i Stortinget etter Storbergets gjennomgang.

Jensen mente redegjørelsen demper frykten hos enkelte.

- Redegjørelsen demper noe av frykten som kanskje er skapt blant enkelte av borgerne i Norge. Men la meg også understreke at Frp har stor respekt for USAs sikkerhetsbehov, behovet for å beskytte seg, behovet for å prøve å avverge terrorhandlinger. Det sagt ikke på bekostning av norske regler, sa Jensen.

Frp-lederen mener dagens gjennomgang frikjenner amerikanske myndigheter, som hele tiden har sagt at de har informert norske myndigheter.

- Det er mange som har visst mye over lengre tid, uten at det har tilflytt landets øverste myndigheter. Jeg opplever at dette frikjenner amerikanske myndigheter, sa hun.

- Fortsatt er det spørsmål
Høyre-leder Erna Solberg mener det fortsatt er mange spørsmål som kan stilles om saken.

- Mange av de spørsmålene vil jo først og fremst bli avklart gjennom påtalemyndighetens etterforskning, om det har skjedd noen ulovligheter eller om det bare kan være aktivitet i ytterkanten, sa Solberg i Stortinget.

- Overvåking i Norge er tillatt, men det skal være lovhjemlet, det skal være regulert. Det er nødvendig å følge med på det som foregår, også ved utenlandske ambassader i Norge, sa hun.

Kommentarer til denne saken