Gå til sidens hovedinnhold

Harald (67) nektet å betale husleie til kommunen

- Det var så jævlig skittent.

(an.no): Pensjonist nektet å betale husleien hele veien til Salten tingrett. Nå er det utleieren Beiarn kommune som må punge ut.

Beiarværingen Harald Bjørnstad måtte flytte ut av huset han leide i Beiarn, forteller Avisa Nordland.

- Huset skulle selges, og jeg måtte finne meg et sted å bo. Jeg fikk meg leilighet i Saltdal boligservice på Rognan, men da Beiarn kommune fikk høre dette ble de veldig interesserte i å hjelpe meg. Jeg skulle ikke ut av bygda.

Han forteller at kommunen ordnet ham en leilighet på Moldjord.

- Jeg havnet i ei rønne på Moldjord. Gud bevare meg, for ei rønne. Det var skittent og fælt, men møblene mine var allerede kommet dit, og alt var ordnet.

67-åringen sier at hans økonomi ikke tilsier at han trengte å bo slik.

- Jeg er pensjonist, med helt alminnelig inntekt. Jeg nektet å betale husleie der jeg bodde. Forholdene der er slik at det ikke kan være lok til å leie ut. Her var mye ramponering, og det var så jævlig skittent.

Bjørnstad forteller at han pakket sakene sine og dro til Rognan, der han bor i dag.

I juli i fjor krevde Beiarn kommune at Bjørnstad skulle betale resterende husleie for de tre siste månedene. Men han betalte ikke.

3696214

Godtok ikke krav
I januar sendte kommunen en forliksklage, der de krevde at han skulle betale 10.400 kroner, i tillegg til renter og omkostninger. Dette kravet godtok ikke Bjørnstad.

-Diskusjonen der handlet om leiligheten og hvordan den så ut. Jeg sa at vi kunne jo bare sette oss i bilene og kjøre til Moldjord for å se, men da sa rådmannen at det ikke går, fordi leiligheten var utleid.

Ifølge Bjørnstad er dette ren løgn fra rådmannens side for å slippe å ta med seg forliksrådet og vise hvordan leiligheten så ut.

-Den leiligheten kjører rådmannen forbi hver dag. At han ikke visste det er blank løgn.

I mai i år kom dommen fra forliksrådet i Beiarn om at Harald Bjørnstad skulle betale til sammen 5.000 kroner til kommunen. Men 67-åringen ville fortsatt ikke betale.

-Jeg nektet. Den leiligheten er ikke egnet til menneskebolig.

Motargumenter
Bjørnstad anket saken til Salten tingrett.

Da de to partene skulle møtes for å avslutte saken i begynnelsen av oktober, møtte ikke Beiarn kommune opp. Dermed kunne Bjørnstad be om fraværsdom.

I sin uttalelse sier Salten tingrett at kommunen ikke har kommet med motargumenter mot Bjørnstads påstand. Dermed ble Bjørnstad frifunnet for kommunens krav om betaling av husleie.

Nå må Beiarn kommune betale 67-åringens saksomkostninger.

Det var Saltenposten som først omtale dommen.

Kunne ikke møte i retten
Beiarn kommune er informert om utfallet i saken og ifølge rådmann Ole Petter Nybakk synes det er beklagelig at de ikke kunne stille.

- Vi fikk ikke anledning til å stille, dessverre. Sånn sett kan man lure på om utfallet ville blitt det samme hvis vi fikk fortelle vår historie, sier rådmannen.

- Hvorfor hadde dere ikke anledning?

- Det er rett og slett slik at det er svært travle tider for en bitte liten kommuneadministrasjon og vi måtte derfor prioritere knallhardt den dagen.

Nybakk synes det er synd at saken måtte ende i retten.

- Vi registrerer at det er en uteblivelsesdom og for oss er det lite å bråke om. Vi er litt skuffet over dommen, men forholder oss fint til den.

Rådmannen mener Harald Bjørnstad har hatt for høye forventninger til hva en kommune skal gjøre.

- Vi synes vi har gjort mye i denne saken og at vi har gitt han en absolutt okay bolig. Den lot han være å betale for og flyttet ut fra den uten å varsle oss eller noe form for dialog, hevder Nybakk.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken