KARMØY, ROGALAND (Nettavisen): Fredag ble det kjent at politiet har pågrepet en mann i 50-årene og siktet ham for drapet av Birgitte Tengs (17) i mai 1995.

Politiet gjorde det samtidig kjent at han er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen (20) i september 2000 (se faktaboks under om begge drapssakene).

BAKGRUNN: Faren til Birgitte Tengs' fetter til Nettavisen: - Har ventet på dette i 25 år

Den siktede mannen ble varetektsfengslet i fire uker med full isolasjon, men har hele tiden nektet straffskyld. Han har også tidligere vært i politiets søkelys, deriblant som et mulig moduskandidat, men aldri vært siktet.

- Var som et sjokk

- Jeg reagerte fysisk da jeg fikk nyheten på telefon. Jeg har jobbet med dette i 26 år som journalist og har tenkt av og til på om det kommer til å skje noe, om det kommer en avklaring i saken, sier den pensjonerte journalisten Harald Dale til Nettavisen.

Han har uttalte seg om saken som ekspert ved en rekke anledninger. Den tidligere NRK Rogaland-journalisten vare ute og kjørte bil da han fikk nyheten.

- Det var som et sjokk, jeg fikk frysninger og en fysisk reaksjon. Jeg kjørte til side for å ta en timeout. Det var en sterk opplevelse å få den meldingen om at en ny person var pågrepet og siktet i Birgitte Tengs-saken.

Les også: Fetteren til Birgitte Tengs: - Håper alt kommer opp og frem (+)

Nyheten har slått ned som en bombe i det lokale samfunnet i Kopervik på Karmøy på Vestlandet. Men svært få vil snakke åpent med pressen om saken. Naboer til Tengs-familien, beboere ved åstedet og andre tilfeldige avviser høflig intervjuer. Men flere vil snakke så lenge de ikke får navnet eller bildet i avisen.

To kvinner Nettavisen møtte på langs veien til åstedet forteller om grufulle detaljer fra dagen forsvinningen av Tengs ble kjent. Hun ble ikke funnet med det første, men på veien skal det ha vært masse blod. Den ene kvinnen forteller at politiet først trodde det kunne ha vært tjuvslakt av en okse som tilhørte en bonde like ved.

Nettopp denne bonden var han som fant avdøde Tengs. Men heller ikke han vil snakke.

Les også: Tengs-siktedes forsvarer: – En sjokkartet opplevelse

Dommer Nettavisen har fått innsyn i forteller om en siktet mann som flere ganger er dømt for straffbare forhold på 1990- og 2000-tallet. I 1991 ble han i Gulating lagmannsrett dømt for å ha forsøkt å kvele en kvinne. Senere på 90-tallet ble han dømt for vold og vold mot offentlig tjenestemann, i 1996 ble han dømt for utuktig omgang.

På 2000-tallet ble han flere ganger dømt for grove tyverier for å ha tatt damesko, skjørt, kjoler og truser av ulike kvinner. Det gjennomgående i dommene er at retten har hatt tro på at han kunne rehabiliteres.

Ifølge dommen forklarte mannen i retten at han i lengre perioder har vært ensom, og at han fikk seksuell tenning av å tilegne seg kvinners klær og gjenstander.

Les også: Fetterens forsvarer: - Vi sa tidlig at det var en sammenheng

Offer avbildet i Vi Menn

I dommen fra 2005 heter det blant annet:

«Utover dette forklarte siktede at han når han er ensom, som han i lange perioder har vært opp gjennom årene, får en slags seksuell tenning av å tilegne seg sko og andre gjenstander tilhørende kvinner. Han er domfelt for dette tidligere. Siktede forklarer at en av kvinnene siktelsen omhandler har vært avbildet med full identitet i Vi Menn, og siktede innrømmer at han oppsøkte henne etter å ha funnet adressen i telefonkatalogen.»

Dale har fulgt flere av rettssakene i sin tid som journalist i Rogaland. Han er på ingen måte overrasket over at 50-åringen nå er siktet for Tengs-drapet. Politiet har også fått flere tips om mannen tidligere.

- Nei, og spesielt ikke da det også kom ut at han var mistenkt i Tina Jørgensen-saken også. Vi som har jobbet med saken som journalister har lenge hatt kunnskap om at de to sakene kunne henge sammen. Siktede var tidlig i saken i søkelyset til etterforskerne og han har vært en del av etterforskningsmaterialet, sier Dale.

- Er det andre ting som gjør at det ikke var noen overraskelse for deg?

- Han har vært en av de tydelige personene i etterforskningsmaterialet som politiet ikke har gjort godt nok arbeid med. Det var slik at han ikke var ferdig etterforsket. Politiet hadde sitt hovedspor i et lyst hår, det gjorde at den nå siktede mannen ble koblet ut av saken. Da de etter hvert snudde bunken for å finne drapsmannen ble han utelukket ganske fort. All konsentrasjon dreide seg om fetteren til Birgitte Tengs, mens den siktede sakte, men sikkert gled ut av saken.

Se dokumentaren «Hvem drepte Birgitte?» på TV 2 Play.

Tengs fetter ble i Gulating lagmannsrett frikjent for drapet i 1998. Men han ble likevel dømt til å betale erstatning fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han kunne være riktig gjerningsmannen. Men det strenge beviskravet for å dømme ham for straff var ikke oppfylt.

Fetteren har kjempet en utrettelig kamp for renvaskelse, og til tross for at han vant frem i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg (EMD), er erstatningsdommen mot ham blitt stående i Norge.

- Den sivilrettslige dommen kan jeg ikke se kan bli stående. Det som skjedde på fredag må være et utgangspunkt for at Høyesterett kan ta opp igjen saken og nulle ut den dommen. Vi kan ikke leve med at dommen mot fetteren blir stående samtidig som vi risikerer at en ny person kan bli strafferettslig dømt. Rettsstaten Norge kan ikke leve med den type rettssystem, sier Dale tydelig.

Les også: Politiet: DNA-funn knytter 50-åringen til Birgitte Tengs-drapet

- Tilståelsen filleristet

Da politiet avhørte fetteren tilstod han på et tidspunkt. Men måten tilståelsen ble presset frem på har fått betydelig kritikk og politiet har også tatt selvkritikk for det. Fetteren trakk senere tilbake tilståelsen.

- Tror du politiet nå har tatt riktig mann?

- Da politiet tok ut tiltalte mot fetteren i 1997 var det i hovedsak basert på tilståelsen hans. Den har siden blitt filleristet og er i dag null verdt. Likheten med dagens sak er at det er basert i én hovedsak, DNA-funn i materialet. Vi vet ikke om det er en klar DNA-profil eller ikke. Hvis den blir filleristet på samme måte som med tilståelsen med fetteren vet jeg ikke ...

- Det er all grunn til å puste med magen og ta det med ro og se hva som kommer ut av dette. På en annen side, hvis politiet igjen tar feil og sikter feil person, da er vi i en situasjon jeg ikke orker å tenke på. Dette er vanskelig, sier Dale.

- Hva er det som gjør at du synes det er så vanskelig?

- Det er hele forhistorien. Fra drapet skjedde i 1995 til dommene kom i 97. Dommen er feil. Alt som har skjedd i kampen for renvaskelse, splittelsen mellom to familier, to store sorger i samme familie. Kravet om at politiet må etterforske og få svar på det. Og så kom nyheten på fredag, det er ikke bare lettelse, det er også en avventende stemning om at denne gangen må det stemme, sier den pensjonerte journalisten.

- Har aldri trodd det var fetteren

Amira Ask, som gjorde sine dagligdagse gjøremål lørdag ettermiddag, er overbevist om at fetteren i saken er uskyldig.

- Det er kjempeflott at det kom en ny pågripelse. Det var på tide at det kom en opprydning. Jeg har aldri trodd at det var fetteren. Ingenting stemte med tanke på ham som gjerningsmann, bevisene pekte ikke mot ham, sier hun til Nettavisen.

Etter at nyheten sprakk fredag var hun i telefonen kontinuerlig for å snakke med venner og kjente om den siste utviklingen. Hun husker saken godt og flyttet senere i nærheten av åstedet. Hun forteller også om en frykt å passere åstedet.

- Når vi ikke har trodd at det er fetteren har det vært frykt for at det er en drapsmann som fortsatt har gått fri. For oss er det viktig å vite at riktig mann er tatt for gjerningen. Jeg håper fetteren saksøker staten til sokkene faller av!

- Jeg flyttet etter hvert i nærheten av åstedet og jeg hadde småbarn som gikk langs veien der hun ble funnet. Det har alltid vært en redsel knyttet til det. Det er skrekkens vei og det har blitt sånn frem til i dag.

- Ble du overrasket over hvem den siktede var?

- Nei, jeg vet hvem han er. Men om han faktisk har gjort det skal ikke jeg si. Han har jo en fortid, men det betyr ikke at han har begått et drap. Men jeg ble ikke overrasket over at han nå er siktet, sier Ask.

- Tror du det kan bli satt punktum for saken nå?

- Jeg våger ikke å svare på det. Hvis jeg sier det sier jeg samtidig at det er siktede som har gjort det. Men det er jeg ikke sikker på, vi får se når vi vet mer om hvilke bevis som foreligger.