RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hardere tider for bankene

Sist oppdatert:
Med et boligmarked som bremser opp og høyere tap på utlån, spår Norges Bank hardere tider for bankene.
Med et boligmarked som bremser opp og høyere tap på utlån, spår Norges Bank hardere tider for bankene.

Pengene har strømmet inn i norske banker de siste årene. Det har vært høy utlånsvekst, minimale utlånstap, god avkastning i verdipapirmarkedene og god kontroll med kostnadene. Men tidene er i ferd med å forandre seg.

- Lavere vekst i bolig- og eiendomspriser og lavere utlånsvekst kan sammen med en normalisering av tap på utlån gjøre at det blir krevende for bankene å opprettholde den høye lønnsomheten vi har sett de seneste årene, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo under et bransjeseminar om grunnfondsbevis tidligere i uken.

Sterk gjeldsvekst
Nærmere 70 prosent av bankenes balanse er utlån til norske husholdninger og foretak og Bergo pekte på at risikofaktorer knyttet til disse kundegruppene har derfor stor betydning for finansiell stabilitet i Norge.

Blant annet har den lange perioden med sterk vekst i gjeld og boligpriser bidratt til at sårbarheten i husholdningenes finansielle stilling har økt. Et utslag i boligmarkedet kan skape problemer for enkelte grupper.

Samtidig peker Bergo på mulige risikofaktorer i bankenes utlån til næringslivet. Lavere etterspørsel i norsk økonomi vil kunne gi mindre prisoppgang i næringseiendomsmarkedet enn aktørene venter.

- Kombinert med økte renter kan dette redusere lønnsomheten i næringseiendomsmarkedet, slik at bankenes tap øker. Tap på utlån til eiendomsnæringen utgjorde en stor del av bankenes utlånstap under bankkrisen, advarer Bergo

Må kutte kostnader?
Han viser også til at bankenes rentemargin, forskjellen på utlåns- og innskuddsrente, er lavere. Men på grunn av utlånsveksten har bankenes renteinntekter gått opp.

Også netto renteinntekter er på vei ned, men de siste årene har dette blitt oppveid av en nedgang i kostnadene. Men Bergo mener dette kan snu og råder bankene til å se på kostnadene.

- Dagens høye gjeldsvekst er ikke opprettholdbar over tid, og det er lite trolig at presset på rentemarginene vil avta. Gitt en slik utvikling, må bankene redusere kostnadene eller øke inntektene fra andre kilder om de skal opprettholde dagens lønnsomhet, sier han.

Norges Bank hadde rett
I sin finansielle stabilitetsrapport fra juni konkluderte Norges Bank med at den finansielle stabiliteten var tilfredsstillende, men pekte på flere forhold som kunne utgjøre en risiko, blant annet de lave risikopremien i verdens finansmarkeder.

- Vi må vel kunne si at utviklingen har gitt oss rett her, sa Bergo.

Andre risikofaktorer Bergo og Norges Bank pekte på var sårbarheten til norske bankers kunder, lavere rentemargin for bankene og nytt regelverk for kapitaldekning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere