Hardingfelemakere kan få egen utdanning

Oslo (NTB): Ole Bull Akademiet på Voss vil starte utdanning av hardingfelemakere for å sikre langsiktig rekruttering til denne håndverkstradisjonen.

Et forslag om dette er nylig satt fram i et brev til Kulturdepartementet. Der blir det påpekt at tradisjonen med å bygge hardingfeler går tilbake til 1600-tallet. Nå blir det stadig færre aktive hardingfelemakere, mens det er et økende antall amatører og profesjonelle utøvere som spiller hardingfele. Disse har behov for instrumenter av høy kvalitet og i god spillbar stand.

- Dette er et misforhold som er svært alvorlig både for utøverne og for utviklingen til selve instrumentet, skriver rektor Jo Asgeir Lie ved Ole Bull Akademiet i brevet til Kulturdepartementet. Han tilføyer at høyskolen er villig til å påta seg et nasjonalt ansvar for rekruttering og utdanning på dette fagfeltet og ber om et møte med departementets politiske ledelse.

Ole Bull Akademiet er en musikkhøyskole som formidler kunnskap om norsk folkemusikk og folkedans til studenter på høyskole- og universitetsnivå. Ideen til et slikt akademi ble lansert av Ole Bull i 1863. Men det tok mer enn 100 år før ideen ble virkelighet. Felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa startet Ole Bull Akademiet på Voss i 1977. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.