Minst 80 personer er døde og mer enn 1000 er savnet etter ekstremt regnvær og storflom i Tyskland, melder Die Welt fredag morgen.

Når dødstallene fra Belgia regnes med er tallet minst 93 døde.

Får ikke kontakt via mobilnettet

Bare i Ahrweiler-distriktet i Rheinland-Pfalz er 1300 mennesker fortsatt ikke gjort rede for. Det opplyser regionale myndigheter. Men her er mobilnettet nede, slik at det har vært vanskelig å få kontakt med folk. Området har 130.000 innbyggere og ligger nord i delstaten Rheinland-Pfalz, som ligger helt vest i Tyskland.

- Vi tror det kan være 40, 50 eller 60 som er savnet. Når man ikke hører fra folk på lenge, får man bange anelser, sier delstatens innenriksminister Roger Lewentz. Det melder NTB via nyhetsbyråene DPA og AFP.

Bare i Rheinland-Pfalz er det så langt meldt om 50 omkomne.

- Frykten er at det kommer til å bli enda flere, sier en talsmann for politiet i Koblenz til Die Welt fredag morgen.

Det ble også meldt om flere dødsfall i oppdateringen torsdag kveld, men det ble ikke gitt et eksakt antall.

Redningsarbeidere, inkludert brannmenn, politibetjenter og soldater, er satt inn i redningsarbeidet, og bare i byen Bad Neuenahr-Ahrweiler var det over 1000 pågående redningsoppdrag per torsdag morgen, ifølge myndighetene.

Alle skoler forblir stengt inntil fredag, og om lag 3500 er evakuert.

Varsler mer regn

Dødstallene steg raskt torsdag, og fredag har tyske myndigheter fortsatt ikke full oversikt over antallet omkomne.

Tyskland opplever for tiden en av de verste værkatastrofer siden andre verdenskrig. Delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz er hardt rammet etter flere dager med ekstreme nedbørsmengder.

Det er spådd mer regn i dagene som kommer, og vannstanden stiger faretruende i Rhinen og Rhinens sideelver.

Jordsmonnet er mettet av vann, reservoarer flommer over, og elver går over sine bredder. Desperate innbyggere har søkt tilflukt på hustakene mens redningshelikoptre sirklet over hjemmene deres.

Gater og hus ligger under vann, og veltede biler ligger blant trær og bygningsrester alle steder der flommen har passert. I den lille byen Schuld har flere hus kollapset fullstendig.

Vanskelig redningsarbeid

Redningsarbeidere hindres av blokkerte veier, strømbrudd og manglende mobilnett, ikke minst i Eifel-regionen mellom Rhinen og Belgia. Der er flere landsbyer forvandlet til hauger av murstein og tømmerbjelker som ikke kunne motstå de fossende vannmassene.

I en av de hardest rammede byen, Euskirchen sør for Köln, er minst 20 mennesker døde, og det er frykt for at en demning i nærheten kan briste.

I deler av Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Tolv døde i Belgia

Uvanlig kraftig regn har også ført til flom og oversvømmelser i nabolandene Luxembourg, Nederland og Belgia.

Belgiske medier melder om minst tolv dødsfall, noe som gir et samlet dødstall på 93 så langt. I tillegg er fire personer savnet i Belgia.

Den største byen øst i Belgia, Liege med 200.000 innbyggere, trues av at det vannstanden i elva Meuse kan stige med halvannen meter.

I Pepinster ved Liege gikk en redningsoperasjon galt da en båt kantret og tre eldre forsvant i vannmassene.

I den nederlandske byen Maastricht er tusener av mennesker evakuert. Myndighetene har sendt 70 soldater til Limburg-provinsen for å hjelpe til med evakuering og fylling av sandsekker.

Klimaendringer

Uværet har brått gjort klimaendringer til en viktig sak i den tyske valgkampen som står for døra.

Innenriksminister Horst Seehofer gjør det klart at ekstremværet har en sammenheng med klimaendringer og sier at Tyskland må forberede seg mye bedre.

Fordi en varmere atmosfære holder mer vann, vil klimaendringer føre til økt risiko for intens nedbør og oversvømmelser.

Merkel frykter økte dødstall

Tysklands statsminister Angela Merkel, som er på USA-besøk, uttrykker sin dypeste medfølelse med flomofrene.

– Mine tanker går til dem som har mistet sine nærmeste i denne katastrofen og til dem som fremdeles er bekymret for dem som er savnet, sa Merkel fra Det hvite hus i Washington og understreket at også folk i Luxembourg og Nederland er rammet.

– Jeg frykter at vi først om noen dager kommer til å se omfanget av denne katastrofen, la hun til.

Merkel sier myndighetene gjør sitt ytterste for å hjelpe folk i nød. Om lag 15.000 personer fra redningstjenester, politi og hæren er satt inn i det verst rammende områdene.