Se videointervju med Venstre-leder Guri Melby:

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag kveld presenterte regjeringen en rekke lettelser i koronatiltakene, og vinket farvel til krav om hjemmekontor, skjenkestopp og alle antallbegrensninger. Dermed kan Norge åpne opp igjen.

Men Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen er bakpå.

- Jeg synes jo disse lettelsene kunne kommet for en ukes tid siden, da vi fikk tydelig beskjed fra Folkehelseinstituttet om at smitteverntiltakene nå kostet mer enn det kanskje viruset og smitten egentlig gjorde, sier hun til Nettavisen.

Les også: Støre: - Vi må tåle at de fleste blir smittet

- Etterlyser en plan

Melby understreker at det ifølge smittevernloven skal mye til for å gjennomføre den type inngripende tiltak som vi nå har hatt siden midten av desember i fjor.

- Jeg mener også at dokumentasjonen som har kommet fram de siste dagene, viser at FHIs scenarier var totalt overdrevne. Det var ingenting som tydet på at vi ville få så høye smittetall som de antydet, sier hun, og samtidig legger til:

- Men det er bra nå at regjeringen endelig lytter til dem, og at vi får livene våres gradvis tilbake.

Se reaksjonen fra Frps helsepolitiske talsperson:

Unntaket fra lettelsene er den velkjente 1-meteren, samt påbud om bruk av munnbind der man ikke kan holde avstand - som beholdes en stund til.

- Jeg etterlyser en tydeligere plan fra regjeringen på hva som skal til for at meteren kan oppheves, sånn at både folk og næringsliv kan begynne å planlegge våren og sommeren, sier Melby.

Les også: Raymond Johansen: - Meterkravet må de kvitte seg med så snart det er mulig

- Mer opptatt av datoer

Også Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud, mener lettelsene kommer sent.

- Jeg tror mange har sett fram til dette, men dette er ting som både FHI og helseministeren var ute allerede i forrige uke og sa - så egentlig burde man gjort disse lettelsene i forrige uke, sier Hoksrud til Nettavisen i Stortingets vandrehall.

Hoksrud påpeker at det er mange bedrifter som unødvendig har slitt de siste dagene.

- Det er vanlige folk som dette har vært en belastning for, sier han.

Frp-politikeren mener regjeringen har vært mer opptatt av datoer enn data.

- Noe av det som har vært utfordringen med Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol, er at de sier at man vurderer fortløpende de inngripende tiltakene, og så ser man at det er datoene som er det viktige - og ikke dataene og fakta, sier Hoksrud, og påpeker:

- Jeg har aldri opplevd et virus som forholder seg til kalenderen til helseministeren, og derfor bør man vurdere dette fortløpende og ikke forholde seg til en dato for å gjøre nye vurderinger.

Les også: Støre forsvarer «sunn fornuft»-råd

Høyre: - Veldig gode nyheter

Høyres parlamentariske nestleder, Henrik Asheim, tror mange nå er lettet.

- Dette er veldig gode nyheter for veldig mange mennesker, for elever og studenter som får komme tilbake på skolen og folk som slipper å være på hjemmekontor ufrivillig - og ikke minst for næringslivet som nå får åpne mer, sier Asheim til Nettavisen, og legger til:

- Dette er en nyhet som mange har ventet lenge på, og som vi kan glede oss over.

- Er det noe du er kritisk til?

- Grepene som gjøres nå er kloke og bra for folk. Vi har jo etterlyst en strategi fra regjeringen, som de tidligere har sagt skal komme i april. Nå er de enda mer uklare, og jeg tror mange av de som skal planlegge, i helsevesenet eller i bedrifter, de trenger en forutsigbarhet, sier Asheim.

Les også: Ernas plan for å komme tilbake: Starter jakten på Støres jobb

- Over i ny fase

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understrekte på regjeringens pressekonferanse at pandemien ikke er over.

- I dag har vi endelig kommet dit at vi kan fjerne mange av smitteverntiltakene. Vi er over i en ny fase av pandemien, sa Støre.

Han fortalte også at regjeringens koronahåndtering nå skal granskes.

- Det skal være en uavhengig granskning av håndteringen også under denne regjeringen, sa Støre.