– Dette er ingen bombe. Dette har det rødgrønne flertallet på Stortinget blitt advart mot i flere år, sier Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, på Dagsnytt 18 mandag. Der kommenterte han nyheten om at Kjell Inge Røkke nå flytter fra Norge til Lugano i Sveits.

Les Røkkes begrunnelse i artikkelen under.

– Det er klart at dette er et tap for Norge. Det var vel (Rødt-leder) Bjørnar Moxnes som sa at «milliardærene trenger Norge mer enn Norge trenger milliardærene». Det mener jeg er totalt vås. Det er ikke slik at næringslivet blir til uten gründere, og Kjell Inge Røkke er definitivt vår generasjons største industribygger i Norge. Kanskje den største industribyggeren i etterkrigstiden. Et land som sier at det bare er fint at sånne flytter, de vet ikke hva de snakker om, sa Stavrum.

Advart

Selv om Røkke selv ikke nevner skatt som en årsak til at han flytter, så vil han sparre mange millioner i skatt på å flyttingen. Stavrum mener at dagens regjering har blitt advart mot kapitalflukt som følge av skjerpende skatteregler.

Stavrum sa altså at regjeringen har blitt advart om at skatteskjerping vil føre til skatteflukt.

–Når de i fjor både skjerpet formueskatten og skjerpet beskatningen av aksjeinteresser. De har snakket om å innføre arveavgift og flytteskatt. Det har fristet folk som har store formuer til å flytte fra Norge, sa Stavrum på Dagsnytt18.

1,5 milliarder på 10 år

Stavrum viste til at Kjell Inge Røkke de siste 10 årene har betalt 1,5 milliarder i skatt - penger nok til å lønne alle politikerne på Stortinget, inkludert Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Stavrum sa at Røkke tidligere betalte 175 millioner kroner i skatt, og at det nye skatteregimet ville gitt ham dobbelt så høy skatt. I tillegg vil man innføre en utbyttebeskatning som gjør at han måtte ta ut 600 millioner kroner i utbytte bare for å betale inntekts- og formuesskatt.

–Det er klart at da er det veldig, veldig lønnsomt å flytte til Lugano, sier Stavrum.

Moxnes: – Kvalmende

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har tidligere mandag kommentert Røkkes flytting til Nettavisen.

– At Norges 8. rikeste mann synes han må flytte til Sveits for å spare penger, samtidig som stadig flere nordmenn står i kø for matutdeling, er et kvalmende bilde på forskjells-Norge, sa Moxnes i en e-post.

Moxnes mener at når Røkke selv mener at hans rikdom er skapt av samfunnet han lever i, så burde han også la de pengene forbli i det samfunnet.

Les mer av Moxnes sin kritikk i saken under.