Gå til sidens hovedinnhold

Hardt ut mot Senterpartiets taxfree-kutt: - Folk må få kose seg med noen flasker

Høyre mener Senterpartiets nye taxfree-forslag er både unødvendig og lite folkelig.

I sitt alternative statsbudsjett for 2021, går Senterpartiet inn for å reversere den utvidede taxfree-kvoten som den borgerlige regjeringen innførte i 2014.

«Vi støtter opp om god folkehelse ved ein tydeleg politikk for å redusere skadeleg bruk av tobakk og alkohol, blant anna ved å reversere liberaliseringa av taxfree-kvotane regjeringa innførte i 2014», skriver Senterpartiet i sitt budsjett som ble lagt fram torsdag.

Da de nye kvotereglene ble innført for seks år siden, fikk nemlig nordmenn på reise lov til å ta med seg to vinflasker ekstra hjem om de droppet tobakk - totalt seks flasker vin.

Men dette blir det i så fall en slutt på med Senterpartiets forslag, og det får regjeringspartiet Høyre til å se rødt.

- At Senterpartiet bruker tid og krefter på å ta fra valgfriheten til nordmenn som er ute og reiser synes vi i Høyre er en rar prioritering, sier Vetle Wang Solheim, skattepolitisk talsperson i Høyre, til Nettavisen.

Les også: Sp-budsjettet: 100 millioner mer til politijuristene

- Det er bare kjip politikk

Høyre-politikeren understreker at taxfree-ordningen er populær blant nordmenn, og mener den bør beholdes som den er i dag.

- Taxfree-ordningen har stor oppslutning i befolkningen, og Høyres synes norske sydenturister, når det blir greit å dra til Syden igjen, fortsatt skal få lov til å kose seg med noen flasker vin, sier Solheim.

Han mener Senterpartiets forslag rett og slett er lite folkelig.

- Dette er bare kjip og unødvendig politikk fra Senterpartiet – og i alle fall ikke mye folkelig. Når korona er over må nordmenn som er ute og flyr fortsatt ha lov til å kjøpe med seg like mye vin og sprit på taxfree som de gjør i dag, sier han.

Solheim tviler også på helsegevinsten som Senterpartiet bruker som argument.

- En mulig konsekvens av det dersom Senterpartiet får redusert taxfree-kvoten er at flere vil begynne å kjøpe med seg mengder med tobakk igjen i stedet. Det er slett ikke bra i et folkehelseperspektiv, sier han.

Les også: Ingen endringer i taxfreeordningen neste år

Sp: - Fortsatt fire flasker

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, forsvarer taxfree-kuttet.

- Man vil fortsatt kunne ta med fire flasker vin per voksen på taxfree om vårt statsbudsjett hadde blitt vedtatt. Det tror jeg de fleste vil kunne leve veldig godt med, sier Gjelsvik til Nettavisen, og påpeker:

- Langt viktigere er det å sørge for at folk og næringsliv i Norge kommer seg igjennom koronapandemien. Da er målretta avgiftskutt i folks hverdag i Norge et viktig grep for å bidra til å redde arbeidsplasser og bedrifter og gjøre det litt lettere for alle de som nå sliter med utrygghet for jobb og økonomi, sier han.

Gjelsvik mener deres alternative budsjett uansett ville gitt folk bedre råd.

- Hadde vårt budsjett blitt vedtatt vil skatte- og avgiftskuttene for vanlige arbeidsfolk kunne dekket Syden-turen for hele familien. Kuttet i matmoms alene utgjør nærmere 3000 kroner årlig i reduserte kostnader for en småbarnsfamilie. I tillegg kommer reduserte avgifter på blant annet strøm, bensin, diesel og store skattekutt for pendlere og vanlige arbeidsfolk, sier han.

Han hevder også at det motsatte har skjedd med Høyre i regjering.

- Med Høyre og Frp i regjering har avgiftene økt med over 6 milliarder kroner. Det er svært uklokt. Derfor foreslår vi kraftige avgiftskutt i vårt budsjett, sier Gjelsvik.

Les også: Ny sjokkmåling: Jan Bøhler stjeler velgere fra alle andre

Harde diskusjoner

Taxfree-ordningen har imidlertid vært gjenstand for harde diskusjoner også på borgerlig side de siste årene.

Høsten 2018 sørget KrF, som da sto utenfor regjeringen, og de rødgrønne partiene for flertall i Stortinget for å endre taxfreeordningen, slik at man ikke lenger kan veksle inn tobakkskvoten i vin. At vedtaket skjedde mens KrF samtidig satt i budsjettinnspurt med de andre borgerlige partiene, fikk en rekke Frp-ere til å se rødt.

Endringen skulle gjelde fra 2020, men er ikke blitt gjennomført. For i Granavolden-plattformen, som Høyre, Frp, Venstre og KrF forhandlet fram i januar 2019, gikk nemlig KrF med på at man skulle «videreføre taxfree-endringen som ble gjennomført i 2014 der tobakkskvoten kan byttes inn i alkohol».

Regjeringen legger i neste års statsbudsjett ikke opp til noen endringer i taxfree-kvoten eller taxfree-systemet.

Kommentarer til denne saken