*Nettavisen* Nyheter.

Hareide: - Det er som å sitte på reservebenken

FLYTTET: KrF-leder Knut Arild Hareide flyttet mandag inn på sitt nye og store kontor på Stortinget, langt vekk fra regjeringsforhandlingene. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

KrF-leder Knut Arild Hareide drar fram fotballterminologi når han snakker om regjeringsforhandlingene.

14.01.19 15:37

STORTINGET (Nettavisen): Langt vekk fra regjeringsforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF på Hadeland, flyttet KrF-leder Knut Arild Hareide mandag inn på sitt nye kontor i Stortingets skandalebygg i Prinsens gate 26. Et prosjekt som har sprukket med hele 1,2 milliarder kroner.

- Hele Norge er litt opptatt av Solskjær for tida. Akkurat nå oppleves det å være her og ikke på Granavollen, litt som å sitte på reservebenken, sier Hareide fra sitt nye kontor til Nettavisen.

Over to måneder har nå gått siden han tapte det skjebnesvangre valget på KrFs ekstraordinære landsmøte, der partiets retningsvalg ble avgjort.

Les også: Knut Arild Hareide tapte skjebnevalget

- Trenger ikke være bitter

Hareide, som rådet partiet til å gå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet framfor dagens regjering, sier han likevel ikke er bitter der han sitter på «reservebenken», som han selv kaller det.

- Men det trenger i alle fall ikke jeg å være bitter over, for jeg satte i gang dette, og nå er resultatet at vi forhandler - og jeg har full tillit til våre folk på Granavollen. Og så vet vi at innspurten i den type forhandlinger er alltid litt krevende, sier han.

Han legger likevel ikke skjul på at han er spent.

- Ja, jeg har mobilen tilgjengelig nå 24-7, kan han fortelle.

Klikk på bildet for å forstørre.

MØRKT: Rett ved kontoret til Hareide skal KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads flytte inn, men der var det mandag både mørkt og tomt.  Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Tror du de blir enige?

- Jeg tror når fire partier ønsker å bli enige, så er det størst sannsynlig at man blir enige, sier den avtroppende partilederen.

Temaene som gir mest hodebry i innspurten skal være innvandring, abort, rus og klima og at Venstre synes de får for lite gjennomslag.

Les også: - Hemmelig votering er et ikke-tema i Frp

Klikk på bildet for å forstørre.

I RAMPELYSET: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.h) er KrFs hovedmann i regjeringsforhandlingene på Granavollen. Her er han sammen med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grand. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Klart det er uheldig

Hareide er fullstendig klar over konsekvensen for ham personlig dersom statsminister Erna Solberg (H) lykkes med å danne en firepartiregjering med KrF på laget. Da har han sagt at han går av som partileder, og 1. nestleder Olaug Bollestad overtar trolig midlertidig som leder.

Så mens hans to nestledere, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad er på Granavollen på Hadeland der Norges kommende flertallsregjering forhandles, er kontrasten stor til KrF-lederens mandag. Rundt ham står flytteeskene, og det er foreløpig lite å se på veggene på det store kontoret. Utsikten er det imidlertid lite å si på, som er rett på Stortinget.

- Jeg har fått en innflyttingsgave fra stortingspresidenten, sier han, og viser stolt fram en termokopp som han har fått.

Les også: Stortingets skandalebygg: Slik ser det ut på innsiden

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: - Det er et privilegium, sier Hareide om sitt nye kontor, som foreløpig bare har en blomsterkvast på møtebordet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Det er jo fantastiske kontorer, så det vil jeg si er et privilegium. Vi har vært opptatt av å samle KrF-laget. Tidligere har vi sittet delt, og nå får vi lov til å sitte sammen. Det tenker vi er en stor fordel, sier Hareide, som selv fortsetter som stortingsrepresentant til 2021.

- Og jeg regner meg som en kontor-vinner, sier han muntert.

- Det har vært mye diskusjoner om nettopp dette bygget, og byggeskandalen som har kostet veldig mye penger. Hva tenker du om det?

- Det er klart at det har vært uheldig. Utfordringen er nok at den type byggeprosjekt bør ikke Stortinget administrere på egenhånd. De burde brukt Statsbygg eller andre etater som er vant til det, sier KrF-lederen.

Les også: Byggeskandalen: - Alle klisjéene om politikere blir styrket av denne saken

Klikk på bildet for å forstørre.

SOSIAL SONE: Her i sin nye sofakrok kan KrFs stortingspolitikere slappe av med en kopp kaffe eller to. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Et ansvar alle må ta

Prinsens gate 26, som er helrenovert, ligger ved siden av selve stortingsbygningen. Dit flytter nå både KrF, Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, til nye kontorer og møterom for stortingsrepresentanter og rådgivere.

- Det er jo engang slik at det nå er løst, men det er slik at det er et ansvar som hele Stortinget må ta med seg, at vi må være bevisst på hva vi har kunnskap og kompetanse til å gjøre, sier Hareide om byggeskandalen.

Les også: Avslører hemmelig pris på stortingstunnel etter Nettavisen-saker

Klikk på bildet for å forstørre.

SKANDALE: Prinsens gate 26 er blitt helrenovert og prosjektet har sprukket med hele 1,2 milliarder kroner. Saken endte med at både stortingets direktør og president måtte gå av. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Som kjent gikk både stortingets tidligere direktør, Ida Børresen, og stortingspresident Olemic Thommessen av som følge av byggeskandalen tidligere i år. Da var det enkelte politikere som mente at Stortinget selv måtte dekke inn ekstraregninga, ved å kutte i egne kostnader.

Regjeringsforhandlingene på Granavollen på Hadeland er ventet å bli ferdige i løpet av uka, og et resultat blir trolig lagt fram for partienes landsstyrer i midten av uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.