RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hareide: - Solberg må være tydelig overfor Kina


KrF-leder Knut Arild Hareide
KrF-leder Knut Arild Hareide
Statsminister Erna Solberg (H) vil unngå å snakke om menneskerettigheter under Kina-besøket neste uke.

Fredag formiddag ble det kjent at statsminister Erna Solberg (H) reiser til Kina for å besøke blant annet den kinesiske presidenten Xi Jinping. Forholdet mellom Norge og Kina har vært på nullpunktet etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiabo fikk tildelt Nobels fredspris i 2010.

Selv om nobelkomiteen i utgangspunktet er uavhengig, oppfattet kineserne utdelingen som en stor provokasjon fra Norge.

Solberg opplyser i en uttalelse til Nettavisen at menneskerettigheter ikke blir noe tema under Kina-besøket.

- Må være tydelig
KrF-leder Knut Arild Hareide mener likevel at Solberg må være tydelig overfor kineserne.

- For KrF er menneskerettighetsspørsmål svært viktig i dialogen med Kina. Dersom en nå fra norsk side ikke tar opp menneskerettighetsspørsmål - må en på dette møtet tydelig kommunisere at menneskerettighetsspørsmål vil være en åpenbar del av den politiske dialog mellom Kina og Norge fremover, sier Hareide i en uttalelse til Nettavisen.

Verken AP-leder Jonas Gahr Støre, som var utenriksminister da forhodlet surnet, eller Venstre-leder Trine Skei Grande har tid eller anledning til å kommentere Solbergs beslutning om ikke å ta opp menneskerettighetsspørsmål under Kina-besøket.

Solberg gleder seg
Statsminister Erna Solberg skriver følgende i en skriftlig uttalelse til Nettavisen:

- Jeg gleder meg til dette offisielle besøket til Kina. Seks år er lang tid. Vi må bygge det politiske samarbeidet med Kina på nytt, både gjennom å etablere nye kontakter og reetablere tidligere partnerskap, sier Solberg.

- Vi må først etablere kanalene for politisk dialog. Vi kommer til å diskutere en lang rekke saker under mitt besøk, også saker hvor Norge og Kina har ulike oppfatninger. Dette første besøket er ikke riktig tidspunkt å gå inn i den fulle bredden av alle spørsmål. Dette gjelder menneskerettighetene, men også andre saker som krever at vi får etablert en systematisk politisk dialog, sier statsministeren.

- Risiko for å skape et tabu
Forskningsprofessor ved PRIO, Stein Tønnesson, mener det blir vanskeligere å ta opp menneskerettighetsspørsmål i framtiden, dersom Solberg unnlater å nevne temaet under dette besøket.

- Som forsker kan jeg si at hvis det skal være mulig å ta opp menneskerettigheter senere, så vil det være dumt ikke å gjøre det nå, sier Tønnesson til Nettavisen.

- Jeg vil peke på at det ligger en klar risiko for å skape et tabu hvis det ikke tas opp i det hele tatt. Hvis de lar helt være å si noe om menneskerettigheter, da blir det vanskelig å si noe om det i neste omgang, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere