*Nettavisen* Nyheter.

Hareide: - Uakseptabel kobling

Sarpsborg (NTB): KrF-leder og 22. juli-komitéleder Knut Arild Hareide reagerer sterkt på innholdet i et foredrag som ble holdt under et åpent møte arrangert av Sarpsborg KrF i forrige uke.

I foredraget i bystyresalen i Sarpsborg rådhus hevdet forfatteren Per Haakonsen at drapene på Utøya og Alexander Kielland-ulykken kan ses i sammenheng med Norges forhold til Israel og være et uttrykk for Guds vrede, skriver sa.no.

- Det er en helt uakseptabel kobling å knytte opp tragedien i fjor sommer med straff eller advarsler. Det som skjedde på Utøya var helt meningsløst. Jeg kommer til å ta kontakt med lokallaget i Sarpsborg å være tydelig på at dette er uakseptable koblinger, sier Hareide til NTB.

Temaet for foredraget var «Antisemittiske holdninger i Norge og blant kristne med vekt på vår egen tid». Avisa har fått tilgang til manuskriptet der det heter at «Utøya-massakren kan ses i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

Det var lederen for Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, som inviterte til møtet. - Slik jeg oppfattet det, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til dem som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til avisa.

Haakonsen poengterer også at Alexander Kielland-ulykken, der 123 mennesker omkom, skjedde kort tid etter at Norge nektet å selge olje til Israel. «Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?», står det i manuskriptet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.