Hareide sier Norge må bidra militært i Syria

KLAR TIL STRID: Knut Arild Hareide.

KLAR TIL STRID: Knut Arild Hareide. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide sier Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

05.09.14 12:49

- Dersom FNs sikkerhetsråd ber verdens nasjoner om å ta et oppgjør med IS, så må Norge ta sin del av ansvaret. Om nødvendig må vi bidra med militære krefter, forutsatt at det ligger et FN-mandat i bunnen, sa Hareide da han åpnet KrFs landsstyremøte fredag.

Salen reagerte med applaus.

Hareide tok et kraftig oppgjør med IS.

- De hogger hender og de hogger halser. De gir folk valget mellom å konvertere til en annen religion eller å dø. Dette er fascisme forkledd som religion, sa partilederen.

Når det gjelder krisen i Ukraina, ser Hareide derimot bare en politisk løsning.

- Jobb nummer én blir å dempe retorikken fra Anders Fogh Rasmussen, sier Hareide.

USA med koalisjon mot IS
USA oppfordrer ni andre land til å bli med i en militærkoalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Norge er ikke blant de ni landene.

Få siste nytt fra NATO-toppmøtet her!

USAs utenriksminister John Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales.

- Vi må angripe dem på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa Kerry under møtet.

Tydelig grense
- Det finnes en helt tydelig grense for dette: Ingen bakkestyrker, slo Kerry fast.

På møtet deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Torsdag skrev USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron en kronikk i avisen The Times,

«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke tatt mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn» skrev de to statslederne.

Inkludere
Samtidig understreket de at løsningen ikke kan være bare militær, og at det er viktig å bygge blokker av frie og åpne samfunn.

I Irak innebærer det å inkludere alle irakere – sunnier, sjiaer, kurdere, kristne og andre minoriteter - i en samlingsregjering.

Selv om Norge ikke er blant landene Kerry har spurt om å bli med i en militærkoalisjon i kampen mot IS, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at også Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.