*Nettavisen* Nyheter.

Hareide trekker seg som parlamentarisk leder i KrF - Støre gir ros

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide har bestemt seg for at han ikke vil fortsette som partiets gruppeleder på Stortinget. Foto: Fredrik Hagen (NTB scanpix)

Knut Arild Hareide trekker seg som parlamentarisk leder for KrF. - Det står respekt av Knut Arild Hareides valg, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

29.01.19 10:20

OSLO (Nettavisen): Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide fortalte om sin beslutning i programmet «Politisk kvarter» på NRK radio tirsdag morgen.

En samlet stortingsgruppe stemte for at Hareide skulle få vervet som parlamentarisk leder, men han tok selv avgjørelsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF).

- Vi forsøkte på alle måter å få ham til å ta jobben. Likevel ble det hans personlige konklusjon at han ikke vil fortsette. Og det synes vi er trist, men det må vi har respekt for, sier partiveteran Geir Toskedal til NTB.

Støre: - Respekt

Fra Ap-leder Jonas Gahr Støre får Hareide tirsdag støtte for sitt valg. Støre peker i en Twitter-melding på at oppgaven med å fortsette som parlamentarisk leder for KrF kunne blitt vanskelig for Hareide, som ønsket et samarbeid med venstresiden:

- Det står respekt av Knut Arild Hareides valg om å fratre som parlamentarisk leder i KrF. Ærlig å si at det ikke er greit å være «første-forsvarer» for en regjering han ikke ønsker for landet, skriver Støre.

Grøvan tar over

I stedet blir det Hans Fredrik Grøvan som tar rollen som parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe. Han har vært parlamentarisk nestleder og ville at partiet skulle fortsette i opposisjon da KrF sto midt i sitt skjebnevalg om de skulle samarbeide til høyre eller venstre.

Grøvan representerer Vest-Agder på Stortinget.

- Har vært i tvil

- Jeg har vært i tvil, men når jeg nå har landet til slutt tror jeg at dette er riktig, både for KrF og for meg, uttalte Hareide om sin beslutning til NRK Politisk kvarter tirsdag morgen.

Hareide - som led nederlag og gikk av som KrF-leder da KrF valgte regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre - uttalte sist uke at han ikke var fremmed for å fortsette som partiets gruppeleder på Stortinget.

Etter KrFs beslutning og utvidelse av regjeringen har partiet fått inn Olaug Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og Dag Inge Ulstein som statsråder.

Klikk på bildet for å forstørre.

KrF-veteranen Hans Fredrik Grøvan blir parlamentarisk leder for KrF på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


Les også: 700 utmeldinger i KrF siden torsdag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.