Gå til sidens hovedinnhold

Hareides tale: - Nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet

KrF-leder Knut Arild Hareide sier Frp ligger for langt unna KrFs verdier og politikk til at regjeringssamarbeid er mulig.

STORTINGET (Nettavisen): KrF-leder Knut Arild Hareide ga et tydelig råd til sine partifeller da han talte til partiets landsstyre fredag:

- Et nytt politisk landskap krever at vi tar modige valg. Vi må undersøke hva vi kan få til gjennom et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men uten SV.

Han sa at partiet nå må finne veien videre - gjennom «en åpen og demokratisk prosess».

- Jeg ønsker å være med uansett, understreket Hareide på slutten av sin tale.

Jeg mener det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet

Han innledet slik da han gikk på talerstolen klokka 13.45:

- I vårt landsstyremøte i april var vi enige om å ta ting i riktig rekkefølge; først tydeliggjøre politikken vår, så ta diskusjonen om samarbeid.

Ber partiet ta retningsvalg

Hareides anbefaling til landsstyret er at partiet venter til høsten med å konkludere om hvem de skal samarbeide med, men hans råd er altså å se mot venstre.

Hareide tegnet opp et bilde av et parti med flere alternativer; enten fortsette å være et konstruktivt opposisjonsparti eller søke seg mot regjeringssamarbeid. Hareide var tydelig på at partiet representerer en tredje vei og at det kan bygges allianser både til høyre og venstre. Han beklaget at den norske politiske debatten «er preget av blokktenkning».

- Et parti som representerer en tredje vei trives naturligvis best i sentrum av det politiske landskapet, sa Hareide og trakk fram Korvald-regjeringen og Bondevik-regjeringen som lysende eksempler fra KrF-historien.

Les også: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

- Sentrum ikke hva det har vært

- Sentrum er fortsatt en kraft i norsk politikk det ikke er mulig å komme utenom, men sentrum er ikke hva det har vært. KrF er det eneste partiet som kan bringe sentrum sammen, og jeg konstaterer at det ikke er nok, sa Hareide.

- Hvis vi går til valg på sentrum-høyre i 2021 vil vi gjøre det for femte gang. Selv jeg må innse at det ikke er realistisk. Uansett hvilket valg vi tar, vil vi være et kristendemokratisk sentrumsparti, sa Hareide til applaus.

- Jeg mener vi er nødt til å gi tydeliggjøre vårt svar fram mot stortingsvalget i 2021 mer enn vi gjorde i 2017. KrF er et parti som vil være med og ta ansvar. Samarbeidsspørsmålet er vanskelig for partiet. Uansett hva vi velger i høst, vil noen bli skuffet, både tillitsvalgte og velgere. Hvorfor bør vi vurdere regjering? Vi sitter utenfor viktige prosesser. Ethvert parti har ambisjon om regjeringsdeltakelse. KrF vet at våre største seire har kommet i regjering.

Les også: Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

- Sp står KrF nærmest

- Det er et parti som står KrF nærmest, og det er Senterpartiet. Deretter kommer Høyre. Men de to partiene hører i dag på hver sin side i politikken. For KrF er det synd, for det kunne vært vårt regjeringsalternativ. Det politiske landskapet har endret seg. Hvilket alternativ er det beste for KrF med dette utgangspunktet? spurte Hareide i sin tale.

- I vårt samarbeid med Solberg-regjeringen har vi fått oppgaven med å være bremsekloss. Vi har blant annet bremset og stoppet en usosial politikk, en lite miljøvennlig politikk, kutt i landbruket og regjeringens sentraliseringsiver. Det blir som å starte fotballkampen på 0-2 og så forsøke å komme til uavgjort, sa Hareide.

- Frp er et parti som ligger langt unna KrF, slik jeg ser det, både i praktisk politikk og i den grunnleggende politikken.

- Det er ikke riktig at KrF har gitt et løfte om Erna Solberg som statsminister i fire år. Hun har ikke fått noen blankofullmakter. Erna har valgt Frp, og det må vi respektere. KrF er et sentrumsparti. Det samme er Senterpartiet, sa Hareide og listet opp saker der KrF og Senterpartiet har gjort felles sak.

Det er med Senterpartiet KrF har det største verdifellesskapet

- Det er med Senterpartiet KrF har det største verdifellesskapet. Kontrasten til Fremskrittspartiet er etter min mening betydelig, sa Hareide og nevnte alkoholpolitikk, søndag som hviledag, kontantstøtten, sexkjøpsloven, forslaget om pornofilter, støtten til trossamfunn, desentralisering av politisk makt, migrasjonspolitikk og integrering, bistandspolitikk, menneskerettigheter og klima.

I en regjering der Frp har stor plass og vi er små, vil vi få problemer med å vinne fram

- I en regjering der Frp har stor plass og vi er små, vil vi etter min mening få problemer med å vinne fram om samfunnsretningen. For meg er det naturlig å se etter en regjering med størst mulig tyngdepunkt i sentrum. Slik jeg se det, kan vi ikke bli der vi er fram til 2021. Vi må ta et annet valg, og vi har etter min mening bare to valg; gå inn i regjering den ene eller den andre veien. Jo mer vi venter, desto mer vil det smerte partiet, sa Hareide og fortsatte med å forklare sitt råd:

- Jeg mener det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet. Forholdet mellom Arbeiderpartiet og kristenfolket har slett ikke vært rosenrødt.

- Ikke oss selv nok

Hareide innledet med å snakke om hva som skal være Kristelig Folkepartis verdier:

- KrF skal være enda tydeligere på at vi ikke er oss selv nok. Et samfunns i forandring trenger forankring. Velferdssamfunnet kan ikke fungere uten tillit til de verdiene de er tuftet på. Vi vil slå ring rundt våre felles verdier og de kristne røttene. KrF vil stå for ansvar, tillit og trygghet, sa Hareide blant annet.

Han snakket om integrering, om barnetrygd og gratis barnehage for tredje barn og oppover.

Les hele Hareides tale til partiets landsstyre på KrFs nettsider.

3 prosent på siste måling

Landsstyret hadde satt av åtte timer til å diskutere partiets politiske fremtid. Møtet ble avholdt med en dyster septembermåling fra Norstat og Vårt Land som bakteppe. Her oppnådde KrF 3 prosent oppslutning, den dårligste i disse målingene.

Les også: Ny krisemåling for KrF før veivalget

Støre: - Ser positivt på de mulighetene

Ap-leder Jonas Gahr Støre beskriver Hareides tale som «svært god og personlig».

- Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet har det siste året sammen bidratt til flertall i mange viktige saker knyttet til velferd og omsorg, ideell sektors rolle og trygghet i arbeidslivet, skriver Støre i en e-post til Nettavisen.

Støre mener at KrF, med utgangspunkt i partilederens råd, nå må få tid til å debattere sitt veivalg internt.

- Et politisk samarbeid må ta utgangspunkt i det som forener oss. KrF og Arbeiderpartiet deler viktige fellesskapsverdier i politikken. Begge partier har et sterk sosialt engasjement, og vi finner ofte sammen i saker som rettferdig fordeling, bistand og fattigdomsbekjempelse. Derfor ser jeg positivt på de mulighetene et forpliktende samarbeid mellom våre to partier åpner for, skriver Støre.

Bokaktuell

Knut Arild Hareide lanserte denne uken boka «Det som betyr noe» der han er kritisk til Høyres politiske valg og ikke minst Fremskrittspartiet. Flere kommentatorer tolket boka som at Hareide lukker døra for et samarbeid med høyresiden, en tolkning han selv avviste.

- Jeg vil ikke kortslutte noen prosesser i partiet nå. Det er ikke jeg som skal ta et valg, det er partiet som skal ta et valg, uttalte Hareide til NTB etter boklanseringen.

Les også: Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining

Les også: KrFs landsstyre holder ekstraordinært landsmøte

Kommentarer til denne saken