OSLO (NTB/Nettavisen): Den algeriske hæren skal ha gått til angrep mot tre steder samtidig.

France 24s redaktør for den arabiske avdelingen, Atmane Tazaghart, sier at hæren gikk til angrep på boreplassen, boligfasilitetene til de utenlandske arbeiderne og en buss med gisseltakere som fraktet gisler til et annet sted på anlegget.

En diplomatkilde opplyser til CBS at den algeriske hæren hadde en plan om å gjenerobre hele anlegget, og at både gisseltakere og gisler var blitt drept i forsøket. Dette får de også bekreftet fra andre hold.

- Algerierne skjøt fra helikoptrene på alt som beveget seg, sier en britisk offisiell sikkerhetskilde til CBS.

Gisseltakerne i Algerie opplyser at sju gisler fortsatt er i live etter luftangrepet fra den algeriske hæren. Det skal være to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite som er i live, melder Reuters.

Reuters melder også at en ire er befridd og er i sikkerhet.

- Han har vært i kontakt med sin familie. Han skal være trygg og ved god behold. Han er ikke lenger et gissel, sier en talsmann for det irske utenriksdepartementet.

Torsdag ettermiddag kom meldingen om at 35 gisler og 15 gisseltakere skal være drept i luftangrep gjennomført av forsvaret i Algerie.

Det meldte nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania. Den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera og nyhetsbyrået Associated Press kom med likelydende meldinger. Tallet på drepte gisler har variert mellom 34 og 35 i meldingene.

Reuters viser til en lokal kilde som melder at seks gisler og åtte gisseltakere ble drept i luftangrepet.

Fersk video fra området rundt gassanlegget:

HTML EMBED

UD informert om aksjonen
Ingen kan bekrefte disse meldingene, men norsk og britisk UD bekrefter at det pågår en militæraksjon mot gassanlegget.

- Vi kan bekrefte at vi er informert om en militæraksjon i Algerie. Det kom fram i en samtale som statsminister Stoltenberg hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag. Utover det så har vi ingen opplysninger å komme med om dette, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Er det slik at Norge hadde gitt sitt samtykke til at Algerie skulle gjennomføre en militæraksjon?

- Jeg har ingen kommentar til det, sier Elsebutangen.

- Hæren har kontroll på området
En lokal stammeleder, Kanoui Sidi, sier til nyhetsbyrået TSA at den algeriske hæren har kontroll over hele gassanlegget.

Det er en talsmann for gisseltakerne som sier at flere gisler ble drept da algeriske regjeringsstyrker gikk til angrep mot Statoil-anlegget i Algerie. Ifølge ANI, som har gode kontakter i islamistgrupper i Nord-Afrika, bombet de algeriske regjeringsstyrkene anlegget fra helikoptre.

- Noen av de utenlandske gislene ble drept sammen med sine gisseltakere, opplyser en talsmann for gisseltakerne.

Talsmannen hevder at gisseltakerne forsøkte å komme seg til et sikrere sted ved hjelp av kjøretøyer som tilhører gass-selskapet, men at algeriske styrker bombet dem og drepte både gisler og fangevoktere.

HTML EMBED

Vis Gisseldramaet i Algerie i et større kart

Terrorekspert: - Algerie må forklare seg
Den anerkjente terroreksperten Magnus Ranstorp er overrasket over det angivelige angrepet.

- Min første reaksjon på dette er at myndigheten må først verifisere det, og bekrefte det. Og deretter, om det har skjedd noe så tragisk, så stilles det skarpe spørsmål til det algeriske regimet på hvorfor de har reagert på denne måten. Men det er viktig å få en redegjørelse veldig raskt, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Flere land, deriblant Norge, USA og Storbritannia, er involvert i gisselsituasjonen. Det er uklart om Algerie har handlet på egenhånd eller i samråd med andre nasjoner som har sine statsborgere på gassanlegget.

Ranstorp tror de eksterne aktørene trolig ønsket en annen løsning enn en direkte militærkonfrontasjon med gisseltakerne.

- Ja, det tror jeg. Det som skjer på bakken dikterer, og Algerie ville klare det selv, men så går det så feil, sier terroreksperten.

Den militante islamisten, Mokthar Belmokhtar, skal stå bak aksjonen. Ifølge nyhetsbyrået ANI skal hans nestsjef, Abu al Bira, ha blitt drept i aksjonen mot anlegget.

- 25 utlendinger har rømt
25 utlendinger skal ha klart å rømme fra gassanlegget i Algerie, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til Reuters.

En regjeringsrepresentant i Algerie opplyste for kort tid siden til nyhetsbyrået AP at 20 hadde klart å komme seg løs.

Rundt 40 utlendinger har vært holdt som gisler på anlegget i In Aménas øst i Algerie siden tidlig onsdag morgen. Blant de 25 som skal ha rømt, er to japanere, skriver Reuters. I en tidligere melding fra det algeriske fjernsynsselskapet Ennahar, var det to franskmenn som også hadde klart å rømme.

- 15 utlendinger, blant dem et fransk par, har sluppet unna folkene som tok dem som gisler, meldte den privateide kanalen tidligere på dagen.

Kanalens eier Anis Rahmani sa til AFP at disse opplysningene kom fra «offisielt hold».

Ennahar meldte at 40 algeriske statsborgere som ble tatt som gisler onsdag morgen, senere ble satt fri. De fleste av disse var kvinner som arbeidet som tolker, het det i meldingen. Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ble gislene som rømte, plukket opp av ett av regjeringshærens helikoptre.

Følg dekningen direkte her:

HTML EMBED