*Nettavisen* Nyheter.

Hårfjerningsguide fra topp til tå

Foto: (Scanpix)

Stadig flere kvinner ønsker å bli kvitt sjenerende kroppshår, og mennene følger etter. Metodene er mange og varierte. Sexy legger og silkemyke kinn - her er hårfjerningstipsene for han og henne.

Estetikk og hygiene
Mer enn noensinne prøver vi å bli silkeglatte - og det gjerne på hele kroppen! Det er jo ganske hårreisende når nesten hele kroppen er dekket av hår! Mange fjerner uønsket kroppshår av estetiske årsaker, andre av hensyn til hygienen. Vi fjerner kroppshår hjemme, hos hudpleier eller i en hudpleiesalong. Metodene er mange og varierte og gir forskjellig resultat av mer eller mindre varighet. Her er en oversikt over de forskjellige teknikkene.

Fra kniver og sandpapir til laser
At myke, vakre legger uten hår er mer attraktivt enn hårete legger, er ikke noe moderne kvinner plutselig har fått for seg. Opp gjennom tiden har kvinner gjort en iherdig innsats i kampen mot uønsket hårvekst. Ikke bare på bena, men også andre steder - alt ettersom hva som til enhver tid har vært på moten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men å få bukt med de gjenstridige hårene har ikke alltid vært en speisell skånsom eller feminin prosess. Allerede rundt 500 år før vår tidsregning laget de romerske kvinnene sine egne hårfjerningsmiksturer av ulike medisinske ingredienser - som nok var av mer eller mindre tvilsom karakter. Mer drastiske metoder ble tatt i bruk omtrent hundre år senere av egyptiske kvinner da det ble vanlig å fjerne hårene på bena med pinsetter og kniver.

Amerikanske kvinner begynte for alvor å barbere seg under armene og på bena rundt første verdenskrig. I mai 1915 ble Harers Bazars ermeløse kjole presentert - og modellens glatte armhule gjort synlig for første gang. Etter dette skjøt det virkelig fart med kvinner og barbering. Og med lanseringen av en reklamekampanje som påstod at hår under armene var uhygenisk og lite feminint, ble salget av barberhøvler på det amerikanske markedet fordoblet i løpet av to år. Deretter gikk det "slag i slag":

I 1926 markedsførte Gillette sin først barberhøvel til den vanlige forbruker. I 1936 kom den første elektriske barberhøvelen. På 70-tallet ble voks-stripsene populære. I 1975 lanserte Gillette engangshøvelen Daisy, det første produktet beregnet på kvinner. I løpet av 1980- og 1990-årene kom det så en lang rekke produkter på markedet som rettet seg mot kvinner. Rundt 1995 kom laserebehandling for dem som ønsket permanent hårfjerning.

Hårfjerningsmetoder - en oversikt:
Det finnes flere veier til silkeglatt og myk hud. Her er en oversikt over de vanligste metodene; barberhøvel, sugaring/voksing, hårfjerningskremer - gel og mousse, hårstopp-kremer, varmvoks, voks-strips, blekegelè, maskin-napping, laser/lys og elekrolyse.

Metoder med midlertidig effekt:

Klikk på bildet for å forstørre.

Barberhøvel
Produkter: Her kan du velge mellom flere typer engangs- og gjenbrukshøvler. Det siste fra Gillette er Venus Passion, en feminin høvel spesiallagd for kvinner. Sammen med Satin Care Floral Passion, skal denne i følge produsenten gi deg en myk barbering og glatt, fin hud. Tilsvarende for menn er Gillette Mach 3.

Bruksområde: Hele kroppen. Et billig (ca. kr 70,-) og enkelt alternativ for deg som ønsker å fjerne hårene raskt og smertefritt. Fordelen er at du kan fjerne hår på hele kroppen, ulempen er at hårene vokser fort ut igjen.

Åtte gode råd for en perfekt barbering:

1. Barber deg mens du er i badekaret eller i dusjen.
Selv om kvinners hår er finere enn menns, blir barberingen opptil 70 prosent enklere hvis du bløtgjøt hårene i to-tre minutter før du barberer deg.

2. Påfør barbergel før du fjerner hårene.
Bruke en såpefri fuktighetsbevarende barbergel, f.eks. Gillette Satin Care Floral Passion, etter at du har vasket deg. Den gjør hårene bløte og myke og får høvelen til å gli lettere, noe som gir en mer behagelig barbering. For menn finnes det forskjellige varianter barbergel og barberskum med pleiende ingredienser som tilfører fuktighet og beskytter mot irritasjon. Gillette har også en klar gel, Clear Gel barbergel som forblir klar under hele barberingen. Dette gjør det enklere å se hva som skjer; praktisk hvis skjegget skal trimmes.

3. Sørg for å bruke et skapt blad.
Skarpe blader gir en tettere, glattere og mer behagelig barbering. De gjør det også lettere å unngå rifter og hudirritasjon.

4. Bruk lette strøk.
Unngå å trykke for hardt når du bruker høvelen. Bruk lette strøk i den retningen som er mest behagelig.

5. Ta de vanskeligste områdene til slutt.
Knehasen og anklene er ikke så lette å barbere. Ta disse områdene til slutt, slik at barbergelen får lengre tid til å virke der.

6. Skyll bladene ofte.
Bruk rennende vann for å fjerne rester av hår fra bladene, så varer bladene lenger.

7. Skyll med kaldt vann til slutt.
Skyll huden med kaldt vann etter at du har barbert deg. Det lukker porene. Tørk huden lett med et håndkle. Unngå å gni.

8. Smør på fuktighetskrem.
Smør huden inn med en alkoholfri fuktighetskrem, så unngår du at den tørker ut etter barberingen.

Mer varige metoder:

Klikk på bildet for å forstørre.

Voksing og sugaring
Produkt: MOOM er en helt ny sukkerbasert hårfjerner som kombinerer fordelene med voksing og sugaring, og ifølge produsenten uten deres ulemper; mindre smerte, enkel å bruke (vannoppløselig), skånsom, effektiv og du trenger ingen for-/etterbehandling med hudlotions og kremer. Det er et 100% naturlig hårfjerningsprodukt, og inneholder kamille, sitron, sukker, vann og tetre-olje. Den er spesifikt utviklet for skånsom og effektiv hårfjerning, da den fester seg til håret og ikke huden. På den måten fjernes håret uten slitasje på huden.

Bruksområde: MOOM fungerer nesten som varmvoks. Man varmer opp voksen til max 40 grader. Smører på et tynt lagt og legger på strips som følger med. Det følger med strips i forskjellige størrelser til de forskjellige bruksområdene. Disse kan vaskes og brukes om og om igjen. Du kan bruke MOOM i ansiktet, under armene, bikini-linjen, armer, legger, lår, bryst og rygg. Denne metoden passer for deg som vil bli kvitt hårene for en stund, og som foretrekker å bruke et rent naturprodukt. Prisen er ca. kr. 200,- for en boks med "voks", strips og spateler.

Varmvoks & strips
Produkter: Noen velger å ta voksbehandling i en hudpleie salong, men du kan også gjøre dette selv hjemme. Det finnes flere produkter til hjemmebruk, både i boks og som strips. Strips er mest aktuell på mindre områder. Spesialplastre fås kjøpt i parfymerier. Kvaliteten er varierende, så rådfør deg gjerne med en hudpleier eller kosmetolog på forhånd for å finne det produktet som passer best for din hudtype og ditt bruk.

Bruksområder: Voksbehandling brukes kanskje aller mest på overleppe, under armene, bikinilinje og legger. Med voksfjerning tar det lengre tid før hårene kommer tilbake - de kan bli borte i opptil fire uker. Ved enkelte behandlingsformer med voks anbefales det å bruke "veksthemmende stoffer" etter behandlingen. Det er imidlertid ikke dokumentert at disse stoffene virker.

Ulempen ved å utføre behandlingen selv hjemme er at det kan være vanskelig å få med seg alle hårene, samt at det er smertefullt og derfor kanskje vanskelig å utføre på seg selv. Det kan også bli endel søl av det og litt av voksen kan også bli sittende igjen på huden. Vær derfor nøye og sett av litt tid til det - "kjapt og gæli" anbefales ikke. På den annen side er det mye billigere å gjøre det selv. Produkter til hjemmebruk koster fra kr. 85 for en boks med Veet varmvoks. Til sammenligning koster en behandling av legger eller bikinilinje fra 300 - 500 kr i salong.

Glatte ben og bikinilinje uten unødig selvpining:
- Når du skal kjøpe varmvoks, sjekk at denne er helt hard. Disse er nemlig mye mer effektive og langt mindre klissete enn de mykere variantene. Har du sensitiv hud, velg et voksprodukt som inneholder naturlige ingredienser som f.eks. aloe vera, kamille og/eller honning.

- Smertegrensen er lavere under menstruasjon. Unngå voksing i denne perioden.

- Har du brukt peeling eller exfolieringsprodukter anbefales det at du venter med å vokse disse områdene. Huden er nemlig svært sårbar etter slike behandlinger og du risikerer å rive med deg en del av hudens øverste lag sammen med hårene.

- Når du drar ut hårene, dra disse ut i en 40 graders vinkel, og gjør det kjapt!

- Voks mindre områder av gangen.

- Blir det voksrester igjen på huden kan disse fjernes med olje, da gjerne en som er plantebasert - det kan f.eks. være oljer spesielt beregnet til hudpleie, eller olivenolje.

- Blir huden rød og sår etter behandlingen, ta på en lett, mild og naturlig fuktighetskrem.

- For å unngå inngrodde hår kan du massere og skrubbe de områdene som er blitt vokset med en fuktet klut og skånsom såpe.

- For å dempe eventuelle smerter anbefales det at du smører på flytende Ibux eller to aspirin oppløst i vann en halvtime før voksingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hårfjerningskrem, gel og mousse
Produkter: Her finnes det flere varianter for ulike hudtyper og bruksområder. Hårfjerningskrem inneholder stoffer som løser opp hårets keratin. Det er viktig å lese bruksanvisningen nøye. Noen produkter er egnet til bruk i ansiktet, og er spesielt gunstige til å fjerne hår på overleppen. Andre er f.eks. beregnet for mer sensitive områder som bikinilinjen. Noen kan oppleve hudreaksjoner, Det anbefales derfor at du prøver produktet ut på et mindre område først for å se om du reagerer.

Bruksområder: Kan brukes på hele kroppen og er en rask og smertefri metode. Du smører på krem, gel eller mousse og lar dette virke i noen minutter. Deretter fjernes hårene med vann eller spatel. Hårene vokser like fort ut igjen som etter barbering, men de kjennes mindre grove da det ikke blir kuttflate. Pris ca. kr 50,- for 100 ml krem.

Hårstopp-krem
Bruksområde: Brukes gjerne etter voksbehandling eller barbering for å hindre ettervekst.

Blekegelè
Produkter: Det finnes flere produkter for både ansikt og kropp. Prisen varierer fra en ca. hundrelapp og oppover.

Bruksområde: En blekekrem fjerner ikke hårene, den bleker dem så de ikke synes så godt. Dette er et alternativ for deg som har mørke hår og som bare vil lysne disse for at de skal synes mindre. Passer best på ansiktshår.

Maskin-napping
Produkter: Det tilbys flere typer maskiner, både elektriske ladyshavere og epilatorer. (Epilasjon er fellesbetegnelsen på å fjerne hår ved hjelp av strøm). Brauns Silk-èpil eversoft koster kr. 800,- Den inneholder både epilatorhode og Lady Shaver.

Bruksområder: Ladyshaveren fungerer som en elektrisk barbermaskin og er relativt enkel og smertefri å bruke. Epilatoren derimot, drar ut hårene med roten og behandlingen kan være smertefull og gi hudirritasjoner. Ofte er det gjenvekst etter behandlingen, som derfor må gjentas. Metoden egner seg derfor best til behandling av små områder. Ved epilering skal hårene bli borte i opptil fire uker.

Ønsker du å fjerne hårene ved epilasjon hos en terapeut, finnes det flere forskjellige epilasjonsmetoder i bruk. Epilasjon er tidkrevende og kostbart og metoden krever stor erfaring for å være effektiv. Man kan få arr, så du bør evt. gå til en epilasjonsterapeut som er medlem av Nordisk Epilasjons Forbund, for å være sikret en terapeut med godkjent utdannelse.

Permanente metoder:

Laser/lys
Klinikker: Det finnes mange klinikker som tilbyr laser- eller lysbehandling for permanent å fjerne hår. Metoden som benyttes er en maskin som sender ut et energilys som ødelegger de aktive hårsekkene. Det er en tidkrevende prosess, og for å sikre at du fjerner alle hårene (ikke alle er aktive på samme tid) bør du derfor ta flere behandlinger. Denne behandlingen er effektiv men dyr. For å fjerne alle hår på f.eks. legger, lår og bikinilinje, kan du fort komme opp i over 50 000 kroner for å bli helt hårfri.

Merk!
- Laser virker dårlig på lyse hår og mørk (solbrun) hud.
- Metoden kan gi pigmentforandringer.

Elektrolyse
Salonger: Med elektrolyse eller elektrokoagulasjon forsøker man å ødelegge hårroten. Benevnelsen er litt gammeldags fordi det i dag ikke finnes terapeuter som i praksis bruker metoden, annet enn på enkelte hår (f.eks. hvis det skulle sitte igjen noen få hår etter laserbehandling). Epilasjon er en riktigere benevnelse (se over).

Bruksområde: Metoden passer best til små områder, f.eks. i ansiktet. Er tidkrevende (trenger flere behandlinger) og smertefullt. Det koster fra kr. 200 for 15 minutters behandling, og det kan ikke garanteres at hårene forsvinner for godt.

Kilde: Informasjon om hårfjerningsvaner og produkter i denne artikkelen er bl.a. basert på artikkelen "Det glatte lag" i KK 20/2003 av Ingvild Kjøde. Her presenteres den ferske kvinne-undersøkelsen utført av MMI og Moi Marketing research for KK.

Det Nye, Gillette Group Norge, ImportCompagniet DA, Frisorsiden.no, IVillage.com, Hairremovalforum.com, Herman Lepsøe AS, KK, Quickshave.com, Woman.com.

Relaterte linker:
Ellipseklinikken
Herbalsensations.com/kalo
Hud og hår klinikken
MOOM
Frisørsiden
Hairremoval.com
Quickshave.com

Relaterte linker fra Klikk.no:
Tørr hud? 6 fuktige tips
Sommerbrun og lekker på 1-2-3
Kroppsskrubb med Scandinavian Salt Krem
Slankere linje i expressfart
Kroppslig foryngelse fra topp til tå
Grønnleire – naturens slankemiddel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.