RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harry-festen er i gang!

Sist oppdatert:
Mange nordmenn har allerede inntatt Strömstad og har startet den tradisjonsrike Skjærtorsdag-festen i nabolandet.

STRÖMSTAD (Moss Avis/Fredrikstad Blad): Politiet i Follo melder om uvettig kjøring på E6, og antar at det er bilister på vei til Strømstad, melder Moss Avis.

Se flere bilder i livestudio nederst i saken

Mens politiet ligger på lur for å plukke inn verstingene langs E6, har systembolaget i Strømstad valgt å stenge på skjærtorsdag i et forsøk på å dempe den tradisjonelle harryfylla.

Likevel; mange er ventet til byen for å ta seg en fest.

Mer enn 50 svenske politifolk står klare til å møte horden av fulle nordmenn i påsken, melder nettstedet aftenbladet.no.

- Vi står ved det gamle polet nå ved 11-tiden og ser jo at festen er godt i gang, men at det foreløpig går rolig for seg. Det er langt fra fullt her, sier journalist Helge Kjøniksen i Moss Avis og fortsetter:

- Det er mye politi og vektere ute i gatene. Polet har som kjent stengt, og stenge har en del andre butikker valgt å gjøre også, selv om de tradisjonelt ville ha holdt åpent på skjærtorsdag.

Rånere fra hele østlandet

Det kommer rånere fra hele Østfold og langt utenfor fylket til den svenske kystbyen for å feste. Svensk politi trekker inn patruljer fra hele Vestra Götaland for å håndtere det som skjer:

Som vanlig inntok nordmenn Strømstad på en skjærtorsdag, men regnværet som kom la en demper på festen utover dagen.

Russetreffet etterforskes etter mulig voldtekt:

- I år har vi 50-60 ekstra politimenn på jobb. Russen har kickoff på festningen i Halden onsdag, torsdag og fredag, og vi regner med at svært mange av dem også kommer hit for å feste. Derfor er vi ekstra mange på jobb i år, sier stasjonssjef Jørgen Olsson ved Strømstad-polisen til nettstedet.

I følge Kjøniksen i Moss Avis er det lite russ å se i gatene i Strømstad nå i formiddag.

Ved 09-tiden varallerede mange norske biler på plass i Strömstad. Remy Sandnes, Jostein Egenes og Marcus Grander kjørte grytidlig fra Arendal. Flere kompiser av de tre dro allerede onsdag kveld.

LES OGSÅ:Uvettig kjøring på vei til Strömstad

God stemning

- Det er veldig gøy å være her, og det gjør ingenting at det er litt kaldt og guffent. Det er verdt det, forteller de tre guttene.

Det er deres første gang på Skjærtorsdag-festen i Strömstad. Og den lange veien fra Arendal har ikke satt noen stopper for festen.

- Vi hadde dratt selv om det hadde vært i Tyskland. Det er helt klart verdt turen. Men det er jo ikke så langt hit, sier de.

LES OGSÅ:- Orker ikke mer fyll, så vi stenger butikken

Venter 15.000 nordmenn

Utover dagen vil det fortsette å strømme på med festglade nordmenn.

- Det kommer i alle fall 20-30 stykker til fra Arendal etter hvert. Og det blir nok bra med folk her, avslutter Sandnes,Egenes og Grander.

Remy Sandnes, Jostein Egenes og Marcus Grander er i gang med festen i Strömstad.

De siste årene har det vært omtrent 15.000 nordmenn samlet i Strömstad på Skjærtorsdag.

Vasker føttene

Med fare for å blande kortene altfor mye, minner vi også om at skjærtorsdag har et helt annet innhold enn nymotens Strømstadfyll. Skjærtorsdag er i følge Bibelen kvelden før Jesus blir henrettet. Da spiser han sitt siste måltid, påskemåltidet, sammen med disiplene sine.

Med "skjær" menes "ren". Ifølge Johannesevangeliet var det nemlig på skjærtorsdag at Jesus vasket disiplenes føtter.

Sild og blodpudding

Og dersom du vil vite mer om tro og påsketradisjoner kan du gå inn på forskning.no og lese mer om hva påsken handler om.

For ikke å snakke om at vi i morgen, langfredag, i følge tradisjoner rundt troen, skal ha salt sild, risvelling og blodpudding på menyen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere