ARENDAL (Nettavisen): Det var ikke bare bompenger som hisset opp paneldeltakerne i bompengedebatten på Arendalsuka tirsdag ettermiddag.

MDGs talsperson Une Aina Bastholm reagerte sporenstreks da Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, trakk frem at hennes kollega, Lan Marie Nguyen Berg tok til tårene i forrige uke da hun lanserte Oslos nye klimastrategi.

Mens Helleland nærmest gjorde narr av at Berg hadde grått av glede over en bomstasjon, presiserte Bastholm at Berg ble rørt av barnas klima-engasjement.

Her forteller Berg selv om sin reaksjon:

Reagerer

Nettavisen snakket med både Bastholm og Helleland etter debatten.

- Une, du tok Lan Marie i forsvar i debatten. Kan du ikke utdype hva som skjedde?

- Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre og godt erfaren mannlig, godt voksen politiker, harselerte på en måte med at Lan felte en tåre under en pressekonferanse og fikk det til å fremstå som at det skyldtes at hun gleder seg så veldig over at vi har bomringer i Oslo.

- Det synes jeg var naturlig å påpeke at det var ganske teit, rett og slett, at voksne menn bruker som hersketeknikk at kvinner viser følelser. Det spiller på ganske gammeldagse holdninger om at kvinner føler mer og at det derfor er mindre relevant å høre på hva vi sier.

- Opplever du at det ofte skjer i debatt?

- Nei, det skjer ikke så ofte med meg.

Les også: Her er MDG-Berg tilbake - tok til tårene

- Jeg tolket det slik

- Trond Helleland, du fikk kjeft av Une for å ty til hersketeknikk i forhold til å fremheve at Lan Marie hadde felt en tåre. Hva vil du si til det?

- Jeg bare hørte i TV 2-reportasjen eller hvor det var at hun var så glad for å kutte ut en tredel av bilene i Oslo at hun tok til tårene - slik tolket jeg det. Hvis jeg tok feil, beklager jeg det, sier han og tilføyer:

- Det at man får så sterke emosjoner at å nekte folk å kjøre bil, synes jeg er litt spesielt.

- Men det gjaldt jo barnas klimaengasjement?

- Ja, hvis det var det, så har jeg stor sympati med det, men det var ikke slik det ble het fremstilt, mener han.

- Det var derfor det falt en tåre

Berg fortalte etter lanseringen av klimastrategien fredag, hvorfor hun tok til tårene:

- Det var fordi jeg snakket om klimastreikerne, og det at 40.000 ungdommer i mars sto rundt omkring i landet og streiket for klimahandling. Og jeg skulle ønske de slapp det. Jeg skulle ønske at vi voksne og de voksne de siste tretti årene hadde handlet, så de slapp å streike fordi de er redde for framtida si. Det var derfor det falt en liten tåre, sa Berg til Nettavisen, tydelig blank i øynene.