Mannen hadde med seg 55.000 kroner da han i desember 2019 ankom Oslo sentralstasjon. Han hadde kommet til hovedstaden for å kjøpe en kilo hasj av en tidligere bekjent.

Her ble han plukket opp av sin bekjent, som han kjente under navnet «Ali». «Ali» hadde med seg to kamerater i bilen. Alle tre er av somalisk opprinnelse. Den ene av disse, en 21 år gammel mann, er nå dømt til seks års fengsel for drapsforsøk og ran. Hans forsvarer sier at dommen vil bli anket.

Den andre, en 24 år gammel mann, er dømt til ni måneders fengsel for medvirkning til ran. «Ali» selv var ikke lovlig stevnet fordi påtalemyndigheten ikke fikk tak i ham. Han møtte derfor ikke som tiltalt i Oslo tingrett.

Dårlig stemning

Etter at mannen ble hentet ved Oslo S, kjørte de tre til en fotballbane ved Torshov eller Alna, der de stoppet for å smake på varene. Det ble rullet en joint som gikk på rundgang mellom kjøper og selgere.

Annet knivran i retten: Fem unge menn i retten etter grov vold på Torshov

- Fornærmede tok et par trekk og ble forbannet da det viste seg at hasjen var av dårlig kvalitet. Han spurte «Ali» om han hadde fått ham «helt fra (mannens hjemsted) for å kjøpe den dritten her», står det i dommen fra Oslo tingrett.

Nå ble stemningen dårlig. Bilturen gikk videre, og de tre somalierne diskuterte seg imellom på sitt eget språk. Hasjkjøperen ble fortalt at de skulle møte en annen person som kunne skaffe bedre hasj. I Bekkenstenvegen på Grorud stoppet de bilen og hasjkjøperen fortsatte til fots med 21-åringen som nå er dømt for drapsforsøk.

Lo av kniven

En ung jente som så hendelsen, fortalte politiet at hasjkjøperen ble dyttet ut av bilen og at 21-åringen dro ham på beina. Da de to forsvant oppover veien, skal en av personene i bilen ha ropt «hvis han ikke hører etter, bare bank ham» eller lignende.

Kjøperen fortalte i Oslo tingrett at han gikk cirka 250 meter langs veien, rundt en sving, før 21-åringen dro opp en stor kniv og ba om å få overlevert pengene.

- Det skjer ikke, skal selgeren ha svart og begynte å le av den store kniven, heter det i dommen, som beskriver videre:

«Fornærmede tenkte at ingen ved sin fulle fem ville gjøre det. Han trodde derfor at (21-åringen) tok frem kniven bare for å skremme.»

Fra 2020: Politiet gir ungdomskriminalitet skylden for voldsøkning i Oslo

Men det var ikke tomme trusler som kom fra norsk-somalieren. Når pengene uteble, stakk han mannen flere ganger i kroppen. Hasjkjøperen forklarte i retten at det gjorde «jævlig vondt», og at han måtte slippe sekken med penger da han ble skåret over underarmen så blodet sprutet.

De tre mennene stakk med pengene, og mannen ble liggende døende igjen på veien.

Tenkte han ville dø

- Fornærmede tenkte at han kom til å dø hvis han ikke fikk hjelp. Fordi han ikke visste hvor han var, måtte han ha hjelp av en forbipasserende da han ringte etter ambulanse.

Klokken 15.49 den aktuelle dagen, ringte den dødelig sårede mannen selv til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og varslet om knivstikkingen. Kort tid etterpå var politi og ambulanse i Bekkenstenveien. Mannen ble kjørt til Oslo universitetssykehus, der han ble operert. En av skadene var så alvorlig at mannen ville ha dødd av forblødning hvis han ikke fikk rask behandling, konkluderte medisinsk sakkyndig under hovedforhandling i Oslo tingrett.

21-åringen forklarte i Oslo tingrett at planen var å lure til seg pengene når kjøperen ikke ville ha hasjen, og at han forsvarte seg med en tapetkniv da kjøperen ble aggressiv. Dette har han ikke blitt trodd på i Oslo tingrett.

- (21-åringens) forklaring er heller ikke for øvrig troverdig. Det er ikke troverdig at han ikke mente å skade fornærmede, og at kroppsskaden nærmest skjedde som et hendelig uhell, i et basketak hvor han bare forsvarte seg, står det i dommen.

Les også: Politimesteren i Oslo: – Innvandrere bør oftere bosettes andre steder

Forsvarer Bjørn Aksel Henriksen sier at dommen vil bli anket. Hans klient mener at det ikke var et drapsforsøk, men en grov kroppsskade. Han viser til at den ene meddommeren mente at 21-åringen burde ha blitt dømt for grov kroppsskade og ikke drapsforsøk. Forsvareren mener at det ville vært en riktigere dom.

- Han har ikke hatt til forsett å drepe, men har innrømmet grov kroppskade. Når du bruker kniv under et basketak så er sannsynligheten stor for at noen blir skadd, sier Henriksen.

Tror det blir siste gang

Tross sin unge alder, er 21-åringen dømt flere ganger tidligere - blant annet for ran, vold, trusler og annen vinningskriminalitet. Han ble dømt til ungdomstraff allerede i 2017. I 2018 ble han dømt til fengsel i to år og seks måneder, hvor ett år og tre måneder ble gjort betinget med to års prøvetid.

Han ble prøveløslatt i mai 2019, litt under sju måneder før drapsforsøket han nå er domfelt for.

Henriksen tror at dette er siste gang at domstolen vil se den 21 år unge mannen.

- Han har alle forutsetninger for å komme å rett kjøl, så lenge han har viljen til det, og det tror jeg han har. Denne saken har satt en støkk i ham, sier Henriksen.

De to mennene er også dømt til å betale cirka 280.000 kroner i erstatning og oppreisning, samt å tilbakebetale 55.000 kroner som de stjal fra hasjkjøperen.