*Nettavisen* Nyheter.

Hasteinnkalte til korona-pressekonferanse: - Situasjonen er alvorlig

Ny smitterekord i Bergen.

12.09.20 14:45

Se en alvorstynget byrådsleder fortelle den nedslående nyheten i videovinduet øverst.

222 personer i Bergen har blitt smittet den siste uka, og totalt er det registrert 1154 smittetilfeller i byen siden 28. februar. Det var derfor en preget byrådsleder i Bergen kommune som møtte pressen lørdag ettermiddag.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) fortalte at det var med et tungt hjerte kommunen innførte strenge tiltak tidligere i uka, men at det var helt nødvendig med tanke på situasjonen.

- Vi har innført strengere tiltak denne uka etter å ha hørt med fagfolk. Vi måtte handle raskt. 222 nye smittetilfeller i Bergen på én uke er ganske voldsomt, når man til sammenligning hadde 278 tilfeller i Bergen i hele mars, sa byrådslederen.

- Vi vil ikke tilbake til nedstengningen i vår, la en preget byrådsleder til.

Ny smitterekord

Smitteutbruddet i Bergen kommune startet i studentmiljøet, og det har vært kontinuerlig med nye smittede de siste dagene, men dagens tall var ingen lystig lesning for byrådslederen.

- Siden i går er det registrert 43 nye smittetilfeller i Bergen. Det er det høyeste tallet på én dag. Koronasituasjonen her er alvorlig og korona er dødelig. Vi fikk et dødsfall tidligere i uken, og nå frykter vi flere, fortalte Valhammer.

Les også: FHI forklarer hvorfor de ikke vil ha trusler, straff og påbud

Av de 43 nye smittede er seks personer over 60 år og 17 personer over 40 år.

Høyere alder

Helsebyråd Beate Husa gjentok at dagens situasjon i kommunen er alvorlig. Hun sa at alderen på de som har blitt smittet i det siste er høyere enn tidlig.

- Smitten har nådd sårbare grupper. Det gjør oss svært urolig. Det handler om å vise solidaritet med de som blir svært alvorlig syke av covid-19. Det er fem nye smittet ved sykehjem, og vi vet at det er opptil 50 prosent dødelighet for personer i den mest sårbare gruppen, sa helsebyråden.

De fem som skal være smittet er fire beboere og én ansatt på Gartnermarken sykehjem i bydelen Fyllingsdalen utenfor Bergen sentrum.

Husa takket også befolkningen som holder seg hjemme og viser solidaritet i den vanskelige situasjonen. Hun gjentok også maks begrensningen på antall personer i en husstand som kan være samlet.


- Det skal ikke være mer enn ti personer i en privat sammenheng. Og vi har innført en begrensning på 50 personer på arrangementer. Tiltaket handler ikke om at aktørene ikke har vært flinke med smittevern, det handler om å begrense smitten, fortalte helsebyråden.

Husa fortsatte med å be innbyggerne bruke munnbind på kollektivtransporten, hvis det ikke lar seg gjøre å holde nødvendig avstand. Anbefalingen om å ha hjemmekontor for alle som kan det, er noe helsebyråden oppfordret alle arbeidstakere å fortsette med, så lenge det lar seg gjøre.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen snakket om hvordan koronaviruset smitter fra person til person, og var i krystallklar i talen sin avslutningsvis.

- Nå er det alvor, folkens!

Dramatisk økning

De siste dagene og ukene har kommunen hatt en dramatisk økning i antall smittetilfeller. Det fikk Bergen kommune til å innføre nye tiltak tidligere i uken.

- De fleste smittetilfellene har gått kraftig opp i Bergen og blir koblet til studentene. Derfor iverksetter vi tiltak i dialog med FHI, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Flere innlagt

Lørdag formiddag skriver Bergensavisen at tre personer er innlagt på Haukeland sykehus, og at det er en økning på to innleggelser fra dagen før. Det blir også meldt at tre skoleklasser på Askøy er satt i karantene etter at fire personer har fått påvist koronasmitte. Forrige onsdag døde også en beboer ved sykehjemmet Domkirkehjemmet i Bergen.

Fakta

Fakta om nye koronatiltak i Bergen

Derfor har Bergen kommune innkalt til en ekstraordinær pressekonferanse lørdag ettermiddag. Helsebyråd Beate Husa og byrådsleder Roger Valhammer (Ap) vil være til stede. Det samme vil medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen være.

Over 1000 personer

Fredagens tall viser at 1111 personer i Bergen har vært smittet av viruset hittil. og Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for situasjonen i Bergen kommune.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker

- Spredningen blant unge voksne kan sette i gang ytterligere spredning i disse miljøene, og smitteoppsporingen er vanskelig. Disse unge voksne kan selvfølgelig også spre smitte til eldre personer. Vi er redd for at epidemien i disse byene skal stabilisere seg på et høyere nivå i stedet for å gå ned, skriver FHI i en fersk rapport og sikter til Bergen og Oslo.

Heslsebyråd Beate Husa sa på tirsdag at situasjonen er kritisk og gjentok bekymringen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.