Hastemøte i NATO om konflikten mellom Syria og Tyrkia

Foto: Pierre Torres (Afp)

NATO har sammenkalt til hastemøte etter at Tyrkia svarte militært på et syrisk rakettangrep mot en tyrkisk grenseby onsdag.

Til tross for at FN har bedt Tyrkia om ikke å la seg provosere, har tyrkiske myndigheter rammet mål i Syria som svar på rakettangrepet som tok livet av fem personer.

Det opplyste den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan i en uttalelse onsdag kveld.

Videre opplyste den tyrkiske regjeringen at statsministeren er enig med NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, om å sammenkalle til et hastemøte om den eskalerende krisen mellom Syria og Tyrkia.

Konflikten skader naboene
Utenriksminister Ahmet Davutoglu hadde en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon onsdag. Ifølge en talsmann for Ban oppfordret generalsekretæren Tyrkia til å holde alle kommunikasjonslinjer med Syria åpne for å unngå økt spenning mellom de to nabolandene etter angrepet.

– Rakettene som blir skutt fra Syria til Tyrkia viser hvordan den syriske konflikten i økende grad skader Syrias naboland, sier Ban. Han oppfordrer Syria til å respektere nabolandenes suverenitet.

Etter angrepet da den tyrkiske visestatsministeren Bülent Arinc at han mente Syria må stå til ansvar for hendelsen og at Tyrkia må svare på angrepet på en måte som er i tråd med folkeretten.

– Svært farlig situasjon
Også NATOs generalsekretær ble personlig kontaktet av utenriksminister Davutoglu etter angrepet, opplyser det tyrkiske utenriksdepartementet.

Anders Fogh Rasmussen fordømmer det syriske angrepet, ifølge en talsperson for NATO. Militæralliansen er svært bekymret og følger utviklingen i regionen tett, opplyser talspersonen.

– Dette er en svært, svært farlig situasjon, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton, som også fordømmer angrepet. Hun er bekymret for hva som kan skje når volden i Syria nå begynner å spre seg ut over grensene.

– Vi er svært opprørte over at syrerne har skutt over grensen. Og vi er lei oss for tapet av liv som har skjedd på tyrkisk side, sier Clinton.

Sterk kritiker
Rakettene ble avfyrt fra den syriske grensebyen Tall al-Abyed onsdag og knuste en bygning i den tyrkiske grensebyen Akcakale. Raketten slo ifølge lokale myndigheter ned i en boligblokk, og minst fem personer, deriblant et barn, ble drept. Også i forrige uke ble Akcakale rammet av en syrisk rakett.

Forholdet mellom Tyrkia og Syria er svært anstrengt, og myndighetene i Ankara er en av de sterkeste kritikerne mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.