*Nettavisen* Nyheter.

Hater du å støvsuge?

Lyst til å komme hjem til ferdig støvsuget leilighet - hver dag?

26.07.09 12:53

Jeg innrømmer det med en gang: Det å vaske er ikke helt min greie. Jeg synes det er kjedelig og det tar for mye tid som jeg heller ønsker å bruke på helt andre ting. Ja, som for eksempel å ligge på sofaen.

Det finnes alternativer
Drømmen har i mange år vært en hjemmehjelp, men jeg har ikke hatt penger nok til å bli arbeidsgiver...

Roboter som kan gjøre jobben har vi hørt om i mange år, men dette har stort sett vært ganske primitive greier som ikke har gjort jobben noe særlig godt. Men ryktene har gått de siste månedene om at iRobot har hatt et par modeller som gjør en overraskende god jobb – i alle fall når det kommer til den daglige støvsugerjobben.

Let's Roomba!
Roomba 570 er den normale toppmodellen av den lille robotstøvsugeren fra iRobot. Hovedforskjellen mellom de forskjellige Roomba-modellene er stort sett farger, hvor mange «virtuelle vegger» som følger med, muligheten til å programmere tidspunktene når den skal gå – og hvorvidt det følger med fjernkontroll som standard.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og før du spør: En virtuell vegg er en liten dings du setter på gulvet som forteller sensorene i støvsugeren at den ikke skal gå lenger enn en tenkt strek på gulvet. Har du for eksempel en åpen kjøkkenløsning, kan du si at den bare skal støvsuge på kjøkkenet, men ikke i stua.

Enkelt prinsipp
Prinsippet bak Roomba er veldig enkelt og greit: Det er en bitteliten batteridrevet børste som føler seg frem rundt i et rom, og forsøker å få med seg så mye støv og annen dritt som overhode mulig.

Enheten har ikke noe «kart» av rommet som du må programmere inn, så den forsøker stort sett automatisk å følge kanter for å se hvordan rommet er til enhver tid, og gjør så godt den kan med å kjøre over alle andre steder for å ta med seg støv som ligger der.

Det betyr at bruken av enheten er veldig enkel: Du trykker på en knapp, og så begynner den å rengjøre så godt den bare kan.

(testen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
video_embed(10751,1);

Ikke kjempesmart
Som det kommer frem fra videoen så er ikke dette en utpreget smart robot. Den har en stygg tendens til å misforstå småkanter som en stor vegg, og skifter derfor retning totalt. Den liker også å støvsuge de samme områdene gang etter gang, uten at den faktisk tar helt åpenbare områder midt på gulvet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke overraskende har en såpass stor kladd vanskeligheter med å komme seg inn i alle kriker og kroker, og det er ikke noen tvil om at den gjør jobben best hvis du fjerner alle ledninger, stoler og andre ting som kan komme i veien. Ledninger er nesten hovedproblemet, for det har vi flere ganger opplevd at den har satt seg fast i.

Kan sette seg fast
Dørkarmer kommer den seg over om de ikke er alt for høye, men her finnes det en viss fare for at den setter seg fast. Noen ganger klarer den å karre seg av, men hjemme hos meg var karmene akuratt høye nok til at den prøvde å klatre over, men åpenbart for høye i forhold til det roboten er laget for. Den satt seg også fast på et stressless-bein.

Likevel, hvis den får nok tid på seg, så får den med seg det aller verste. Programmerer du den til å gjøre jobben mens du er på jobb, så kommer du hjem til en (nesten) fin leilighet hver dag. Det fungerer også som et relativt godt spark i baken til å holde det ryddig også.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Og har du trapper hjemme, så trenger du ikke bekymre deg. Støvsugeren har sensorer som forstår at det ikke er noe sjakktrekk å hoppe utenfor en trapp.

En genial fjernkontroll
Men når du kommer hjem og finner ut at støvsugeren ikke har tatt et område på gulvet, så kan du fiske frem fjernkontrollen og manuelt styre den rundt på gulvet. Det blir som en lek med en radiostyrt bil – og er nesten for gøy til å kalles renhold. Rett og slett genialt.

En annen helt genial ting er at hvis du har noen ekstra møkkete områder, så kan du trykke på en egen «spot»-knapp, som rett og slett sørger for at støvsugeren går i sirkler på det samme området for å gjøre så godt regnt som mulig. Veldig praktisk på tepper, særlig hvis du har dyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Du slipper ikke helt unna...
Men du skal være klar over én ting: Selv om du nå kan gjøre rent hjemme med beina godt plassert oppi sofaen, så betyr det ikke at du slipper helt unna. Leiligheten min bebos også av et kvinnelig medlem med langt hår, og med tanke på at man normalt sett mister 50-100 hårstrå om dagen, så hender det at det er litt hår å fjerne.

Med en normal støvsuger er ikke det noe problem i det hele tatt, men Roomba bruker roterende børster for å få opp smuss, og hår fester seg ekstremt godt til denne børsten. Det betyr at du fort får en ganske stor jobb med å rense disse børstene i etterkant. Sånn sett passer kanskje støvsugeren best til enslige, korthårede gutter uten dyr – men fungerer overraskende godt for oss som havner i andre kategorier også.

En god invesetering?
Prisen på herligheten er rundt 4000 kroner, og bare ditt eget hat for å støvsuge kan vel avgjøre om dette er overkommelig, eller kanskje litt dyrere enn ønskelig. Personlig føler jeg at det lett kunne vært en grei investering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.