RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hatsk vold mot homofile

Sist oppdatert:
Ny rapport viser at fire av ti homofile i Oslo blir utsatt for grov vold. Nå skal homofile og politiet jobbe sammen mot denne volden.

(iOslo): Det er første gang utbredelsen av vold mot unge homofile og lesbiske er kartlagt. NOVA har utarbeidet rapporten basert på en undersøkelse fra 2006 der over 11.000 ungdommer i alderen 14-16 deltok.

Menneskerett
Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) har sammen med politiet laget reklamekampanjen «Hat vold». Fra og med i dag vil plakaten med denne teksten henge på Oslos busser og T-baner: «Noen får seg en på trynet fordi de er den de er. Bry deg! Anmeld vold og trusler mot homofile». Kampanjen skal slik oppfordre alle til å anmelde vold og trusler mot homofile.

- Vi støtter denne kampen. Det er en grunnleggende menneskerett å leve et liv uten vold eller frykt for vold. Vi vil samarbeide med andre etater og organisasjoner for å bekjempe denne typen kriminalitet, sier politidirektør Ingelin Killengreen til Dagsavisen.

Forbedre situasjonen
Killengreen forteller også at politiet prøver å forbedre dagens situasjon:

- De siste årene har vi jobbet målbevisst med begrepet mangfold i politietaten. Kunnskap og bevissthet om mangfoldet i samfunnet vil gi en mer inkluderende, tolerant og mangfoldig politietat, sier hun.

Takler ikke åpenheten
Lederen for LLH, Jon Reidar Øyan, tror samfunnets uvillighet for åpenhet har bidratt til mer vold mot homofile de siste årene:

- Vi har lykkes i å få mer åpenhet rundt seksualitet, og vi har oppnådd mye i den juridiske likestillingskampen. Men vi har ikke lykkes i å få storsamfunnet til å takle denne åpenheten, sier Øyan til Dagsavisen.

Vold i familien
NOVA-rapporten viser også at det ofte er familie og bekjente av de lesbiske og homofile som utøver volde mot dem. Likevel fokuserer den nye kampanjen på anmeldelse av vold fordi LLH mener at et sted må man starte og at kampanjen oppfordrer folk til å bry seg.

Les flere nyheter hos iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere