RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haukeland starter blodbank i Tanzania

Som et ledd i kampen mot AIDS, starter Haukeland sykehus opp blodbank i Tanzania.

Sykehuset får midler fra Norad for å etablere blodbanken i Dodoma i Tanzania. Den skal også fungere som et nasjonalt opplæringssenter for AIDS.

Det eksisterer ikke et frivillig blodgiverkorps i Tanzania i dag. Blodoverføringssystemet har så langt vært helt avhengig av blod fra pasientenes slektninger, noe som har ført til at sykehusene stadig har mangel på blod. Det rammer særlig barn under fem år som dør av blodmangel som følge av malaria, og kvinner som blør ihjel under barnefødsler, skriver Helse Bergen i en pressemelding.

- Mange mennesker i Tanzania dør unødvendig på grunn av mangel på blod. Ved å overføre vår kunnskap, kan vi redde mange liv med små midler, sier Blodbankens avdelingsoverlege, Tor Hervig, ved Haukeland universitetssykehus.

I et land der det ikke har eksistert gode rutiner for å teste donorblod og der sju prosent av befolkningen har HIV, er det nye blodbanksystemet viktig i kampen mot AIDS.

Blodbanken som nå skal etableres i Dodoma er del av et større prosjekt med sju blodbanker spredde over hele landet. De seks andre blir finansierte av USA. Byggingen av Dodoma-prosjektet starter om en månad og åpningen vil skje til årsskiftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere