RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hausser Aserbajdsjans reserver

Sist oppdatert:
Aserbajdsjans eneveldig president sier at landets olje- og gassreserver enda større enn tidligere antatt.
Det kom frem under en tale president Ilham Alijev holdt i forbindelse med åpningen av den 14. kaspiske olje- og gasskonferansen i Aserbajdsjans hovedstad Baku i dag.

- Aserbajdsjan er i en posisjon til å spille enda viktigere rolle i å opprettholde gassleveransene til Europa, sa Alijev ifølge nyhetsbyrået AFX.

Alijev pekte på nye tall som indikerer at landets olje- og gassreserver nå er dobbelt så store som da Aserbajdsjan på 1990-tallet signerte en rekke utviklingskontrakter med vestlige oljeselskaper.

Blant annet trakk Alijev frem de to store feltene Azeri-Chirag-Gunashli og Shah-Deniz i det Kaspiske hav. Ifølge presidenten vider nye estimater at førstnevnte nå innholder omkring 1 milliard fat med olje, en dobling fra estimatet i 1994.

Shah-Deniz-feltets gassreserver skal også være doblet fra 600 milliarder kubikkmeter i 1996 til 1,2 billioner kubikkmeter

Britiske BP er hovedeier i begge feltene og operatør, men Statoil er også tungt inne med en eierandel på 25,5 prosent i Shah-Deniz og 8,56 prosent i ACG. ACG kom i produksjon i 2005, mens gassproduksjonen på Shah-Deniz startet i desember i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere